Läs mer

Är du sugen på att växla karriärspår?

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office

Nu slår vi på Academic Work upp portarna till vår Academysatsning och först ut blir en klass med inriktning på C# och .NET. Under 12 intensiva veckor kommer 30 personer få chansen att lära sig systemutveckling, oavsett tidigare erfarenhet. Utbildningen startar i augusti 2015 och vi garanterar alla deltagare en tillsvidareanställning efter genomförd utbildning.

Ansvarig för Academic Work Academy är Micael Holmström och jag passade på att ställa några frågor till honom.

Vad är bakgrunden till varför ni startade Academic Work Academy?

Vi har sedan en längre tid sett en utveckling där företagens IT-system blir allt mer affärskritiska samtidigt som bristen på kvalificerade IT-kandidater ökar. Det är uppenbart att denna ekvation inte går ihop om Sverige skall fortsätta att vara ett föregångsland inom IT och vi kände helt enkelt att någon måste ta ett nytt grepp kring kompetensförsörjningen. Därför startar vi nu Academic Work Academy.

Vad tror du är anledningen till att situationen ser ut som den gör idag?

Jag tror att det beror på flera faktorer. Dels har utvecklingen inom IT gått så otroligt fort och ingen hade kunnat förutspå hur extremt viktigt IT skulle bli på så kort tid. Samtidigt har vi i IT-branschen varit dåliga på att sälja in hur fantastiskt spännande IT -branschen är till de ungdomar som står inför ett utbildningsval, vilket gjort att kandidattillförseln har varit mycket begränsad.

Så vad är egentligen Academic Work Academy och varför tror du att det skulle kunna vara en del av lösningen på problemet?

Vi har under en längre tid bevakat ett koncept i USA som kallats Accelerated Education där man under boot-camp-liknande förhållanden framgångsrikt lyckats lära personer med olika bakgrund att programmera på tio till tolv veckor. Även om vi alla var rätt skeptiska till detta från början så har vi kunnat konstatera att det faktiskt är möjligt att lära personer att programmera på tre månader om man har rätt förutsättningar. Och just det faktum att utbildningstiden är så pass kort gör det dessutom möjligt att anpassa utbildningsinnehållet till precis den tekniska inriktning som marknaden efterfrågar för tillfället. Med traditionella utbildningsalternativ får man normalt räkna med minst tre till fyra år innan de första eleverna tar examen och då är den teknologi man lärt ut ofta redan gammal.

Menar du verkligen att vem som helt kan lära sig att programmera på 12 veckor?

Inter riktigt men nästan. Det allra viktigaste är att du har den motivation och driv som krävs för att ta dig an en intensivutbildning under tolv veckor. Är du dessutom kreativ och gillar att lösa logiska problem så är svaret utan tvekan ja

Innebär det att vem som helst kan söka till Academic Work Academy?

Ja, alla oavsett bakgrund är välkomna att söka till programmet så länge man har fyllt 18 år.

Vad kan då de 30 lyckliga kandidaterna som får chansen att gå utbildningen förvänta sig?De kan förvänta sig 12 otroligt spännande och intensiva veckor tillsammans med det vi anser vara Sveriges bästa lärare inom systemutveckling. Vi är visserligen övertygade om att utbildningen kommer att vara något av en emotionell berg- och dalbana där man kastas mellan frustration och eufori men samtidigt vill jag påpeka att vi går in i detta med ambitionen att samtliga elever skall klara av utbildningen. Vi kommer helt enkelt ge varje enskild individ det stöd och den hjälp som hen behöver för att lyckas”.

Vad är anledningen till att den första klassen kommer att fokusera på systemutveckling inom C# och .NET?

Det baserar sig helt enkelt på den efterfrågan som vi upplever från våra kunder. Vi hade naturligtvis kunnat välja ett ”enklare” programmeringsspråk att lära ut men eftersom syftet med hela konceptet är att lösa kandidatbristen ville vi börja med det område där efterfrågan är som störst.

Vad leder utbildningen till i slutändan?

Det kan kanske låta lite kaxigt men faktum är att vi är så säkra på kvalitén i både antagningsprocessen och själva utbildningen att vi vågar lova samtliga deltagare som fullföljer utbildningen en tillsvidareanställning hos oss på Academic Work, direkt efter avslutad utbildning. Detta innebär i praktiken att en person som idag är verksam i en helt annan bransch redan till hösten kan ha gjort ett komplett karriärbyte. Att starta en karriär inom IT branschen genom att lära sig systemutveckling är dessutom en fantastisk grund att stå på om man vill gå vidare till andra roller i framtiden.

Hur gör man då om man tycker detta låter spännande och vill göra ett karriärbyte?

Då går man in på http://academy.academicwork.se/ och där kan man dels läsa mer om programmet och dels påbörja ansökningsprocessen.

Till sist undrar jag om du har några avslutande ord till de personer som sitter och funderar på om det skall söka till Academic Work Academy?

Jag tror att få skulle argumentera emot påståendet att framtiden finns inom IT och jag har ännu svårare att tro att du någonsin kommer att få ett bättre erbjudande att ta steget in i IT-branschen.

‍Micael Holmström, Ansvarig för Academic Work Academy

Mer på temat 

#om-utbildningen

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2016-07-03
Terrific Thursdays på Academy

Under varje Accelerated Learning Program på Academy har vi något vi kallar för Terrific Thursdays. Torsdagkvällar där vi bjuder in externa företag, kunder och även interna medarbetare för att prata om ett aktuellt ämne, en speciell teknik eller sitt företag. Samtidigt äter vi gott och de inbjudna får chansen att mingla med konsulterna.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2015-06-20
2000 har blivit 30 - äntligen kick-off!

I mars berättade vi för Sverige att vi skulle göra någonting helt nytt. Vi berättade att vi skulle göra det omöjliga: starta en utbildning som låter 30 ambitiösa människor byta karriär på bara 12 veckor. Över 2000 personer ansökte till utbildningen och efter en stenhård urvalsprocess är de 30 deltagarna äntligen uttagna till vårt första konsultprogram – Accelerated Learning Program inom C#/.NET.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2017-08-30
Jag får väldigt mycket frihet och eget ansvar!

Just nu rekryterar vi till Midroc Electro Academy. 15 personer kommer under hösten rekryteras och under 12 intensiva veckor lära sig grunderna för en ny karriär inom programmering för fastighetsautomation. Vill du tillsammans med Midroc utveckla innovativa lösningar för morgondagens teknik inom fastighetsautomation? Då är detta utbildningen för dig!

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2017-04-18
Det är en härlig kultur, man jobbar nära verksamheten och träffar mycket nytt folk.

Så beskriver Mattias Jonsson, Team Manager för utvecklingsteamet på Zmarta Group sin vardag på företaget. Just nu rekryterar vi två personer till Academys intensivutbildning i Java i sommar med uppdrag på Zmarta Group i Ängelholm efter utbildningen. Vi har pratat med Mattias för att få en inblick i vardagen som systemutvecklare på Zmarta Group.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2015-10-08
Academy mitt i terminen – tre deltagare berättar

Halva terminen har nu passerat för våra Academy-deltagare. Vi träffade konsulterna Sebastian, Marcus och Victoria som berättar hur de har upplevt den första tiden på Academy och vad de har för förväntningar på utbildningens andra del.

Läs mer