Läs mer

Academy och Tjejer Kodar i skärgården

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
Vi behöver verkligen fler tjejer i vår bransch, så jag tycker att det är jättehäftigt att få vara med på den här typen av initiativ där fler tjejer får chansen att upptäcka hur roligt det faktiskt är med programmering.

17-19 mars arrangerade Academy ett code camp tillsammans med Tjejer Kodar på Ekskäret i Stockholms skärgård. 25 tjejer lärde sig HTML och CSS för att under helgen bygga sin egen portfolio. Det var väldigt varierade bakgrunder på deltagarna där vissa aldrig kodat innan till de som dagligen kommer i kontakt med programmering i sina nuvarande jobb.

Sanna Stenlund gick Academy C#.NET våren 2016 och jobbar idag som fullstackutvecklare med fokus på webb. Tillsammans med två andra alumner från Academy har hon följt med på campet för att hålla i en workshop samt hjälpa tjejerna i skapandet av egna portfolios.

Sanna, varför ville du följa med som kod-coach på campet?

Vi behöver verkligen fler tjejer i vår bransch, så jag tycker att det är jättehäftigt att få vara med på den här typen av initiativ där fler tjejer får chansen att upptäcka hur roligt det faktiskt är med programmering. Dessutom kändes det väldigt lockande att få spendera en hel helg i skärgården omgiven av dessa härliga och engagerade tjejer!

Vad säger du om deltagarnas portfolios som de skapat?

Jag blev väldigt imponerad över deltagarnas engagemang och vilka grymma portfolios de gjorde på bara en helg! Extra kul att se alla snygga och kreativa lösningar som verkligen gjorde att ingen portfolio blev den andra lik.

Under helgen har vi gått igenom HTML, CSS, Javascript och Bootstrap. Deltagarna har också fått lära sig GitHub för att publicera sin portfolio live på nätet samt att göra sin sida responsiv.

Förutom långa dagar av programmering så är campet även ett tillfälle att träffa andra tjejer med samma intresse och nätverka. En av deltagarna var Cozette Wachtmeister som driver ett eget konsultmäkleri och har släppt en app för Android.

Cozette, vad är din upplevelse av helgen?

Mina förväntningar var inte särskilt höga inför kursen, jag tänkte; hur mycket kan man egentligen lära sig på en helg? Mitt svar efter lägret, MYCKET! Med hjälp av en underbar lärare i form av Lisa och flera fantastiska kodar-coacher kunde jag sätta ihop en helt egen sajt från scratch. Jag har ett nytt tänk och har verkligen fått upp ögonen för kodning. Att det dessutom blev en kulinarisk matupplevelse i en fantastisk miljö tillsammans med en massa coola kvinnor var en enorm bonus. 5 stjärnor av 5 möjliga.

Även Anna Fjellström var med på kursen som deltagare. Hon jobbar själv med IT-rekrytering och såg detta som en möjlighet att ytterligare utvecklas i sin yrkesroll. Vi frågade även henne vad hon tyckte om helgen.

Anna, varför är du med på campet?

Jag hade hört talas om Tjejer Kodar genom en kollega. Jag är verkligen definitionen av nybörjare när det kommer till kodande. Jag har aldrig haft en blogg och gjorde aldrig några coola hacks på Lunarstorm. Men nu sitter jag och hjälper till med att ta fram krav till min arbetsgivares nya hemsida, en hemsida jag senare också kommer vara med och förvalta. Därför kändes det självklart att vara med på er kurs! Om så bara för att få mer förståelse för utveckling då jag i mitt rekryteringsarbete har stort fokus på just systemutvecklare.

Vad tar du med dig från helgen?

Mer än vad jag nånsin kunnat tro! Inte bara en härlig energi utan också en nyfunnen nyfikenhet för kod. Jag känner att jag har fått verktygen jag behöver för att lära mig mer på egen hand och det kommer jag definitivt göra. En fet bonus var att få träffa och jobba tillsammans med så många peppade och peppande tjejer på en helt magisk ö ute i skärgården!

Vill du följa med på nästa camp eller komma på våra Open Houses, signa upp dig på vårt nyhetsbrev nedan.

Mer på temat 

#samarbeten

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-10-16
Reskilling i praktiken – så funkar det

Andreas Olsson är en av våra mest erfarna lärare på AW Academy. Han har varit huvudlärare på vårt Javaprogram och hjälpt hundratals karriärbytare till en flygande start in i IT-branschen. Sedan ett par veckor tillbaka är han ansvarig lärare för ett Reskill-program vi gör med en av våra kunder. Under 16 veckor utbildar vi 26 interna medarbetare på bolaget inom systemutveckling. Efter utbildningen går de tillbaka till sin arbetsgivare men i nya roller på IT-avdelningen, ett win-win upplägg!

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-06-01
Tillsammans i kampen mot Covid-19

Vissa utbildningsinsatser vi gör känns lite extra bra i magen. Som det tillsammans med Werlabs och Academic Work där vi nu drar ett litet strå till stacken i kampen mot Covid-19. Sissel Gade, ställföreträdande VD för AW Academy, berättar mer om samarbetet.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-07-23
En vanlig dag som processtekniker på Octapharma

Efter sin examen i ekonomi på Södertörnshögskola blev Kevin Cheraghi, 26, erbjuden ett jobb på Octapharma. Under studierna jobbade han extra på transportpackningen där han tog emot och packade ner de läkemedel som Octapharma producerar. Där började ett intresse gro och en nyfikenhet om hur dessa läkemedel producerades.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-02-08
"Några få kodrader kan göra tusentals resenärers vardag lättare"

Just nu har du chans att lära dig C#.NET på bara 12 veckor med Academy. Efter examen får du en tillsvidareanställning hos Academic Work med uppdrag hos Trafikverket i Borlänge. Men vad gör man egentligen som programmerare på Trafikverket? Vi har träffat Emil som jobbar som Senior Systemutvecklare, för att höra mer om hans vardag.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-04-19
Så ser en vanlig dag som ServiceNow-konsult ut

Just nu rekryterar vi 15 personer till en intensivutbildning i samarbete med ServiceNow och deras partnerbolag, Service Management Academy. Under 12 veckor får du de verktyg du behöver för att börja jobba som Service Now-konsult. Vi har pratat med Henrik Svanberg som har den rollen idag på ett av partnerbolagen, Sofigate.

Läs mer