Till programmet
Läs mer

”Att få komma ut på ett stort stålverk och se produktionen är häftigt”

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
Det allra roligaste är den nära kundkontakten och att man inte riktigt vet hur dagen kommer se ut.

Just nu rekryterar vi blivande besiktningsingenjörer till en intensivutbildning vi skapar tillsammans med Kiwa Inspecta. En som redan har rollen idag är Ronja Radevik som gillar friheten, variationen och kundkontakten rollen innebär. Vi tog en pratstund med henne för att höra mer om hennes dagar och varför hon rekommenderar yrket.

Beskriv din bakgrund och varför du ville in i denna bransch

Innan jag började arbeta på Kiwa Inspecta jobbade jag som servicetekniker inom lyft på ett litet företag. Där servade och reparerade jag främst olika sorters telfrar. Jag var ansvarig för företagets största kund så jag hade mycket kundkontakt och även teknisk support per telefon.

Jag kom i kontakt med Kiwa i mitt förra arbete, då vi anlitade dem som tredjepart på vår egen utrustning. Det såddes ett frö att en dag kanske börja jobba på Kiwa. Det har legat och grott och så kom möjligheten och jag tog den. Anledningen till mitt intresse att börja jobba som besiktningsingenjör var främst friheten att planera mina egna dagar och kundkontakten. Att få komma ut och se sig om lockade också. Jag hade stått i samma verkstad i nästan sju år.

Vad jobbar du med i rollen som besiktningsingenjör?

Det är ett mycket varierande arbete. Man arbetar på alltifrån små bilverkstäder till stora pappersbruk. Besiktigar allt från små portar till stora traverser. Jag jobbar i Karlstad, det är ett ganska litet kontor. Det innefattar att man får arbeta med många olika objekt.

Vilket team tillhör du?

Jag jobbar på lyft och tillhör Karlstadkontoret. Det innebär att jag besiktar portar, traverser, telfrar och fordonslyftar bara för att nämna några objekt. Det är ett varierande och fritt arbete. Man har frihet men såklart under eget ansvar.  

Vad är det häftigaste uppdraget du varit på?

Jag tycker variationen är det roligaste med jobbet. Att få komma ut till t.ex. ett stort stålverk och få se produktionen är häftigt. Man får en helt annan förståelse för processen.  

Vad tycker du är roligast i rollen som besiktningsingenjör?

Jag har inte jobbat så länge och inser att det är ett yrke som kräver många år att komma in i. Det allra roligaste är den nära kundkontakten och att man inte riktigt vet hur dagen kommer se ut. Det brukar alltid vara något som ändras, eller inte blir som man räknat med.

Hur är Kiwa som arbetsgivare?

Det är ett stort etablerat företag. De tar hand om sina medarbetare och det finns alltid möjlighet att utvecklas. Jag har ett starkt och stöttande team bakom mig i Karlstad. Jag har aldrig känt mig ensam trots att man är ute mycket på jobb själv. Ett samtal är aldrig långt bort.

Jag har även lärt känna kollegor från andra kontor på kurser och liknande, som jag kan ringa och bolla idéer med. Jag upplever att det är ett företag som bryr sig om sina anställda. De tänker långsiktigt och utvecklingsmöjligheter finns, bara man själv vill!

Vilka egenskaper hos dig gör dig till en bra besiktningsingenjör?

Att jag är rak och tydlig. Social och framåt är nästan ett måste i det här yrket. Sen krävs det såklart noggrannhet i besiktningarna. Är jag osäker ringer jag en kollega med längre erfarenhet. Ring hellre en kollega en gång för mycket. Vi jobbar med säkerhet och det är otroligt viktigt att känna sig trygg med besiktningen när man går ifrån ett arbete. Du sätter ändå ditt namn på att anordningen är okej.

Vad kan man förvänta sig när man tar examen från vår utbildning och kommer in i rollen som besiktningsingenjör på Kiwa?

Ett otroligt roligt och givande arbete, med många möjligheter att utvecklas. Det kommer bli en utmaning, jag skulle ljuga om jag sa att det är ett lätt arbete. Men med lite driv tar man sig långt. Jag tror att om man får in en fot och trivs bra, som jag gör, då blir man kvar. Det finns så många möjligheter och jag tror inte man blir uttråkad med tanke på hur varierande det är. Är man tekniskt intresserad och tar sig tiden att läsa på lite, så har man ett otroligt roligt jobb. Det händer att man kommer ut till kunder och inte kan besvara deras frågor, då får man helt enkelt vara ödmjuk och säga att jag kollar upp det och återkommer. Det tas oftast emot bra hos kunden och du har lärt dig något nytt den dagen.

Kiwa Inspecta
Kiwa Inspecta skapar säkerhet för industri och samhälle. Vi är en internationell leverantör av tjänster inom besiktning, provning, certifiering, teknisk konsultation och utbildning. I Sverige är vi 750 medarbetare som arbetar på något av våra 25 lokalkontor, från Kiruna i norr till Malmö i söder. Kiwa Inspecta är en del av den globala Kiwa-koncernen som har verksamhet i över 40 länder. Tillsammans arbetar vi för att skapa säkerhet, trygghet och hållbar utveckling för våra kunder världen över. www.kiwa.se

Mer på temat 

#bytkarriär

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-08-25
Meet Erik from Online Coding Bootcamp

Erik Bergman is one of the lucky few that got a spot in our new Remote Coding Bootcamp in JavaScript. After injuring his back in an accident he had to quit his studies at the university and now he´s taking the fast track to a new career in IT with AW Academy.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-01-28
4 tips för att öka dina chanser att byta karriär med Academy

Academys Accelerated learning program gör det möjligt för dig att byta eller boosta din karriär på bara 12 veckor. Efter examen garanteras du alltid en tillsvidareanställning som konsult hos Academic Work. Men intresset för dessa utbildningar är stort! Därför är det extra viktigt att sticka ut från mängden – här är våra bästa tips för att öka dina chanser att komma in på något av våra program.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-01-13
7 nyårsmål för att boosta din karriär

Nytt år, ny karriär? Vilka mål du sätter för året kan ha stor inverkan på din karriär. Här är nyårsmålen du borde ha för att öka möjligheterna till ett nytt jobb eller ny karriär.

Läs mer