Läs mer

Damirs inre kompass ledde honom till Academy

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
"Jag skulle enklast beskriva Academy som en guldgruva – En guldgruva som man får obegränsad tillgång till i 12 veckor och man får bara ta med sig en hacka. Man får arbeta väldigt hårt, så hårt man bara kan och vill. Och det man tar ut, får man behålla!"

Damir brinner för optimering och innovation och drömde om att lära sig programmering. Han lade upp en fem års plan där han planerade att läsa kvällskurser vid sidan av sitt dåvarande jobb. Då hittade han Academy, där han på 12 veckor kunde bli IT-konsult. Våren 2016 tog han steget och gick Academys program för att lära sig programmera med C#.NET. Sedan dess har Damir arbetat som konsult och idag jobbar han med front end-utveckling. Vi har träffat honom för att höra mer!

Hej Damir, berätta lite om dig själv!

Jag är 28 år gammal och är en person som satsar mycket på personlig utveckling och arbetar hårt med mig själv. Det kan vara allt från läsning av böcker och kurser på nätet till att hålla en god hälsa och kondition. I min utbildningsbakgrund har jag en civilekonomexamen från Linköpings universitet, där jag under mina studier upptäckte mitt intresse för innovation och effektivisering som sedan följde mig ut i arbetslivet och till stor del präglar mitt arbete idag.  

Vad har du gjort innan Academy?

Jag har tidigare jobbat på Danske Bank i rollen som kredithandläggare, där några av mina uppgifter var att hantera en större mängd befintliga kreditärenden samt inkommande ansökningar. Jag ville självklart som alla andra, göra ett gott intryck och visa vad jag gick för. Jag arbetade mig från ca 5 ärenden per dag till 25, men där nåddes en smärtpunkt. Jag ville hantera ännu fler ärenden per dag. Men här såg jag en brist i systemet som orsakade långa väntetider och stora tidsförluster. Det här stod i vägen för mig att hantera fler ärenden och här bestämde jag mig för att göra en kartläggning. Under två veckors tid började jag sammanställa statistik för hur långa väntetiderna var som jag sedan redovisade för mina chefer. Resultatet visade ungefär två arbetsdagar per månad, vilket motsvarar en arbetsmånad per år. Här tog jag fram en workaround som effektiviserade arbetsprocessen som sedan blev en ny rutin på banken. För mig blev det där och då uppenbart vad det är jag vill göra och vad jag behövde lära mig för att kunna ta mig dit. Jag tror att vi alla har en inre kompass som leder oss i en riktning till det vi önskar att göra. Jag behövde lära mig programmering och då började jag sätta upp en fem års plan på hur jag skulle göra, vilka kvällskurser jag skulle läsa och hur många timmar i veckan jag skulle lägga ner för att lära mig det. Några veckor senare dök ett mejl om Academy upp och där såg jag min chans. Resten är historia!

Under de sista två veckorna på utbildningen hade ni slutprojekt, vad valde du att göra då?

Här fick vi en chans att prova nya och spännande ramverk som vi inte har arbetat med innan samt möjligheten att utveckla något vi verkligen vill utveckla. Där fick jag möjligheten att kombinera alla mina intressen och ge dem fritt uttryck. Innovation och optimering är som sagt det jag gillar att arbeta med mest och jag valde därför att utveckla ett kösystem, något jag sett att det fanns behov av under utbildningen. Min klass var fylld av ambitiösa och hungriga elever som arbetade i ett högt tempo, därför blev det ibland kö för att få prata med läraren. Kösystemet kunde skapa struktur, skära ner på väntetider och som optimerade resursanvändningen. Via kösystemet kunde elever hjälpa varandra för att komma vidare vilket i sin tur frigör mer lärartid för komplexa frågor.

Vad har hänt efter Academy?

Efter Academy kom jag till Academic Works kontor i Linköping där jag fick arbeta med interna projekt och fortsätta lära mig nya ramverk. Därefter började jag på Sekonden, i ett front end-projekt där jag nu har en fast anställning. En stor anledning till varför det har gått så bra för mig är att jag på min första dag på Sekonden fick en mentor som har funnits där som ett bollplank och stöttat mig hela vägen till vart jag är idag. Idag arbetar jag primärt med front end-utveckling inom Angular och trivs jättebra.

Beskriv en vanlig dag på ditt jobb!

En vanlig arbetsdag för mig börjar med ett scrum-möte där vi går igenom vem som gör vad och om någon behöver hjälp eller stöttning. Sedan fortsätter vi med utvecklingsarbetet där vi arbetar i ett team på åtta personer som tillsammans ska leverera en helhetslösning. Vi arbetar ofta på olika delar på samma lösning vilket leder till att vi bollar idéer fram och tillbaka på hur vi bäst kan gå tillväga för att lösa problemen. Jag får även med jämna mellanrum träffa användare i kundens verksamhet för att analysera deras behov, för att sedan hjälpa dem att utveckla bättre verktyg och optimera deras arbetsprocesser. Jag tycker arbetet är väldigt roligt och ständigt utvecklande!

Nu har ju din bror börjat på Academy? Vad kan han förvänta sig?

Jag är glad att min bror har tagit den här fantastiska chansen och kan inte låta bli att skratta lite samtidigt när jag tänker tillbaka på min första dag på Academy. Jag hade en vän som läste C#-programmet terminen innan mig och han beskrev det som det svåraste han har varit med om. Att tempot var extremt högt, att hur mycket man än kämpade och hur långt man än kom att man aldrig kunde bli klar, att det var en konstant uppförsbacke men samtidigt kul. När jag hörde det tänkte jag lite tyst inombords… ”För dig kanske men jag kommer klara det, vänta ska du se”. Men med facit i hand och kan jag bara hålla med om det min vän sa till mig. Själv sa jag samma sak till min bror innan han började och såg att han tänkte samma sak inombords som jag hade gjort. Det visar bara hur svårt det kan vara att tro på möjligheterna och utbildningen innan man har upplevt det på egen hand. Jag skulle enklast beskriva Academy som en guldgruva – En guldgruva som man får obegränsad tillgång till i 12 veckor och man får bara ta med sig en hacka. Man får arbeta väldigt hårt, så hårt man bara kan och vill. Och det man tar ut, får man behålla!

Kanske du, precis som Damir, har en tidigare universitetsexamen men vill omskola dig? Eller du kanske precis tagit studenten och funderar på vad du ska göra i höst? Varför inte ta chansen att utbilda dig till programmerare och få ett garanterat jobb som IT-konsult efter 12 veckor? Just nu är ansökan öppen till vårt program i både Java och C#.NET. Välkommen in med din ansökan redan idag!

Damir Semiz
Damir är en internationell civilekonom från Linköpings universitet med inriktning inom strategi och innovation. Under hans utlandsstudier på Ludwig-Maximilians-Universität i München upptäckte han ett brinnande intresse för utveckling, både när det kommer till företag och honom själv. Efter sin civilekonomexamen fortsatte Damir att söka nya utmaningar och möjligheter för att utveckla sina kompetenser och hittade då sin väg till Academy. Damirs filosofi präglas av orden – where there is a will, there is a way som leder till att han arbetar lika hårt på sig själv som har gör på jobbet.

Mer på temat 

#konsulter-berättar

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-11-30
We have graduated our first Online Coding Bootcamp!

This autumn we went on a learning journey with a team of brave participants on our first remote international JavaScript program – the Online Coding Bootcamp. They just graduated and we met up with tired but happy learner Artur Krauze and head teacher Philip Nagler-Frank for their view on this journey.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-08-19
Shubhams väg via AW Academy till jobbet inom Cyber Security

Just nu rekryterar vi till vår första intensivutbildning inom Cyber Security. Under 12 intensiva veckor lär sig deltagarna IT-säkerhet för att kunna hjälpa bolag minimera digitala risker. Cyber Securitymarknaden väntas växa med nästan 10% under 2020 och är högprioriterat hos svenska företag. Vi träffade Shubham Mittal, alumn från AW Academy som idag jobbar med Cyber Security på Swedbank.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-05-05
Felix hittade hem till programmeringen

Longboardåkaren Felix Alm gick från pipetter i labbet till IT-branschen på 12 veckor via Javaprogrammet 2017. Idag jobbar han som systemutvecklare på den digitala mobiloperatören Telness.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-10
Lokföraren som såg en annons på pendeltåget och byter spår via AW Academy

Ludwig Havasi går just nu Javaprogrammet på Campus i Kista, Stockholm. Den här konsulten har tidigare jobbat som lokförare och spenderat många timmar på spåret. Det var det starka IT-intresset i samband med annonserna på pendeltågen om ett 12 veckorsprogram som gjorde att han tillslut bestämde sig för att söka till AW Academy.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-02-24
Från säljare till programmerare på 12 veckor!

Patrik Fridström gick AW Academys utbildning i Java hösten 2017, nu jobbar han i ett team som förbättrar kundupplevelsen i en apotekskedja. Vi träffade Patrik för att höra mer om varför han ville ge sig in i IT:s föränderliga värld.

Läs mer