Läs mer

Därför är Academy Jessicas favoritställe att utbilda på

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
"Academy är mitt absoluta favoritställe att utbilda på. Det är sällan (eller aldrig) man får 100% av fokus av 100% av deltagarna. Här är drivet mycket högt, ingen sitter och leker med mobilen längst bak för tempot är så högt och alla så motiverade."

Möt Jessica! En av våra fantastiska lärare på Academy som under de senaste 1,5 åren har undervisat i UX på våra IT-program. Förutom att vara lärare på Academy är hon en uppskattad föreläsare på konferenser och events runt om i världen och i övrigt beskriver hon sig själv som en nörd som älskar katter. I den här artikeln får ni läsa mer om varför Academy är Jessicas favoritställe att utbilda på!

Vad gör du när du inte är på Academy?

Då hjälper jag kunder att förbättra kunders användarupplevelse. Förutom det så jobbar jag också med kurser och ”framtidstekniker” som t.ex. Mixed Reality, Hololens, UX för röststyrning, botar, digitala assistenter och annat spännande. Jag har också förmånen att föreläsa en hel del på både nationella och internationella konferenser och events. Jag har en enorm passion för utveckling och framför allt UI och UX, jag kommer från utvecklarsidan och sadlat om mot design. Eftersom jag vet hur det är att jobba med utveckling så ser jag på det med andra ögon.

Vad är det bästa med att lära ut till andra?

Jag tycker det är väldigt givande att dela med mig av min kunskap, att se hur en person tar åt sig, använder och förädlar det du lär ut är fantastiskt att få vara med om. 

Vad är det bästa med att lära ut på Academy? Skiljer sig det från andra kurser du håller?

Academy är mitt absoluta favoritställe att utbilda på. Det är sällan (eller aldrig) man får 100% av fokus av 100% av deltagarna. Här är drivet mycket högt, ingen sitter och leker med mobilen längst bak för tempot är så högt och alla så motiverade.

Vad tänkte du när du fick höra om Academys koncept med 12 veckor?

Först var jag lite skeptisk till att man kan börja arbeta som konsult efter 12 veckor utan att ha någon bakgrund i ämnet, men jag har ett öppet sinne och ville veta mer om konceptet. Nu vet jag att det fungerar med accelerated learning!

Kan du berätta om första gången du undervisade på Academy?

Första klassen kommer alltid att vara speciell för mig. Eftersom mitt ämne är UX och UI som är lite ”fluffigt” jämfört med logiken i programmering så var jag lite orolig att jag inte skulle få all fokus från konsulterna, eller att dom skulle bli uttråkade. Jag jobbade hårt med att ha en så o-fluffig undervisning som möjligt. Och döm av min förvåning, ALLA inklusive de som inte hade något intresse för UX och UI överlag gjorde stora framsteg och implementerade det dom lärt sig i projekten dom arbetade med på en gång. Ordinarie läraren berättade senare att det hade märkts stora skillnader på deras senare projekt, att konsulterna hade tänkt igenom allt och motiverade design och användarupplevelse. Det var en fantastisk känsla!

Kan du berätta om ett roligt minne från Academy? 

Alla program har roliga historier, men min absoluta favorit är att 2 tidigare elever/konsulter har vid olika tillfällen kontaktat mig och berättat att dom blivit så inspirerade att dom skiftat inriktning och börjat fokusera på UX, en av dem har t.o.m. föreläst på en konferens om just UX, och flera har fått upp ögonen för att man kan ha det i åtanke för att få en bättre användarupplevelse.

Om man jobbar inom IT och funderar på att bli lärare, vad skulle du vilja skicka med då? Vad är det viktigaste?

Öva, var förberedd, ha en röd tråd. Ha inte förutfattade meningar om vad dina elever redan kan utan försök att alltid gå igenom från grunden.

Och om man inte är säker på att man är en lärare, hur gör man för att känna efter/få reda på det?

Man kan alltid föreläsa på user groups eller liknande, i grund och botten handlar det om samma sak, att dela med sig av sina kunskaper. Att sedan dela med sig av det i en klassrumsmiljö är det inte så stor skillnad på. Efter en vanlig presentation finns det inte alltid tid för frågor, som lärare finns tiden och man får en mycket roligare interaktion med sin åhörare.

På Academy utvärderar vi både våra lärare och ämnena varje vecka, vad tycker du om det?

Det är toppen, det betyder att vi lärare måste hålla oss på tå och ständigt förbättra oss. För eleverna är det bra för då ser man direkt om någon faller bakom och kan plocka upp det. För med det här tempot krävs det att man hänger med. 

Vad gör du för att alltid utvecklas och bli en bättre lärare?

Under klasserna antecknar jag diskussioner och frågor som kommit upp, vilka ämnen som uppfattas som för enkla eller för svåra, för korta eller för långa. Efter klassen så analyserar jag det och tweakar mitt innehåll för att få så bra innehåll som möjligt.

Hur gör du för att utvecklas och bli bättre som utvecklare?

Konferenser och meetups! Här kan man hitta kortare föreläsningar om i princip vad som helst. Det handlar om att få ett smakprov på vad som finns, vad som är nytt och sen ta reda på om det är något för mig att spinna vidare på. Dessa typer av event är bra för mingel också. Man får direktkontakt med föreläsaren, eller kanske till och med skaparen av en produkt vilket gör att du kan få svar på dina frågor och kanske hålla kontakten efteråt. För mig är det guld värt.

Om någon funderar på att söka till Academy just nu, vad vill du ge för tips?

Ta chansen! Du ger 3 månader av fullt fokus och får väldigt mycket kunskap, en ny yrkesroll och får vara med i den mysiga familjen som är Academy.

Om någon är intresserad av att bli lärare på Academy, vad vill du hälsa då?

Det kommer bli SÅ roligt! Och ta med mer material än du tror att du behöver och förbered praktiska övningar. Konsulterna är vana vid ett högt tempo och många praktiska övningar. Ibland är det svårt att veta hur mycket tid som kommer att gå åt för övningarna och då kan det vara bra att ha lite överkursmaterial med.

Är du intresserad av att veta mer om hur det är att vara lärare på Academy? Kontakta rebecca.heden@academy.se!

Mer på temat 

#lärare

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-10-04
"Redovisning kräver kreativitet och problemlösning"

Äntligen är Academy tillbaka med ett program där du på 12 veckor blir redovisningsekonom! Efter avklarad examen är du garanterad ett jobb via Academic Work med uppdrag ute hos ett av deras spännande kundföretag. Vi tror att du med rätt förmågor och motivation kan bli en grym redovisningsekonom – oavsett om du har tidigare erfarenhet av ekonomi eller inte. Hur får vi det att fungera? Vi har träffat Johan Nilsson som är huvudlärare på programmet för att höra mer!

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-07-06
"Som utvecklare måste man hänga med i utvecklingen för att hålla sig aktuell"

Genom Academys unika koncept och tanke om livslångt lärande utmanar vi både utbildningsideal och individens eget ansvar, att man alltid måste arbeta med sin egen utveckling och sitt lärande! Men hur säkerställer vi att våra utbildningar alltid ligger i framkant? Och hur ser vi till att ge våra konsulter bra vanor för hur man även efter utbildningen fortsätter utmana sig själv och lära sig nytt?

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2015-09-25
”Ambition är det viktigaste”

Patrik Jönsson är lärare för Academy och berättar om sin upplevelse av utbildningen och ger tips till dem som söker sig till utbildningen.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2016-10-31
”Om man inte tyckte det var riktigt intensivt så har vi misslyckats”

Hur skiljer sig Academys utbildningar från andra programmeringsutbildningar och hur ser man till att deltagarna håller jämnt tempo under de intensiva veckorna. Vi tar ett snack med Pontus Wittenmark som är en av huvudlärarna för utbildningen i C#.NET på Academy.

Läs mer