Till våra IT-program
Läs mer

"Det bästa med att jobba inom IT är att det alltid går att lära sig nytt"

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
Programmering handlar om att lösa problem. Det gillar jag. Känslan när man väl lyckas lösa ett problem man arbetat länge är fantastisk. Den kicken gör att man vill lösa fler problem och på så vis utvecklas man hela tiden.

Petter lärde sig programmera på 12 veckor med Academys intensivutbildning inom C#.NET sommaren 2017. Idag är han mjukvaruchef och leder ett eget team. Hör mer om hans resa här.

Petter, berätta om dig själv?

- Jag kommer från Fellingsbro, en liten by utanför Örebro. Nu bor jag i Stockholm med sambo och hund. På fritiden tränar jag gärna styrketräning eller spelar golf.

Hur hamnade du i IT-branschen?

- Jag läste civilingenjörsprogrammet i teknisk biologi i Linköping. Under utbildningen läste vi ett par kurser i programmering vilket jag tyckte om. Väl klar med utbildningen insåg jag att många med min examen jobbar inom läkemedelsindustrin. Det verkar vara en spännande bransch men kändes inte helt rätt för mig. Här bestämde jag mig istället för att satsa på en karriär inom IT. Men innan jag var redo ville jag utveckla mina tidigare progammeringskunskaper. Därför valde jag att skicka in min ansökan till Academy. Och det gick ju vägen som tur var. Där pluggade jag 12 veckors intensivutbildning med inriktning C#.NET. Direkt efter examen fick jag komma ut på uppdrag.

Berätta om hur det var att komma ut på ditt första uppdrag?

- Det kändes läskigt från början. Men också väldigt spännande. Jag hamnade på en bra arbetsplats där jag fick mycket stöttning redan från start. Det gjorde att jag snabbt kom in i arbetssättet. En rolig grej var att en av mina kollegor även hon hade gått en utbildning via Academy. Det kändes skönt att någon annan satt i samma sits som jag. Under mina första månader lärde jag mig otroligt mycket nytt. Särskilt inom programmering. Till en början fick jag ganska enkla uppgifter. Det kunde handla om att ändra texter i ett UI eller flytta en knapp. Detta gjorde att jag lärde mig hitta i programmet och i koden. Med tiden blev jag mer bekväm med exempelvis versionshantering, projektplanering men även att programmera. Ju mer jag lärde mig desto mer avancerade saker fick jag prova på. På sikt fick jag även mer ansvar att driva saker själv. Detta trivdes jag väldigt bra med.

Vad är din roll idag?

- Idag jobbar jag som mjukvaruchef och leder ett team på sju personer. Jag programmerar fortfarande en del och tar designbeslut. Men med chefsrollen kommer även en del administrativt arbete som att fördela resurser och prioritera vad som ska göras i vilken ordning. Jag är också ansvarig för rekrytering till teamet vid behov. Snart ska jag även genomföra min första onboarding av en ny kollega som rekryterades innan jag började som chef. Det ska bli väldigt spännande.

Vad är det bästa med att jobba med IT enligt dig?

- Att man alltid kan lära sig nya saker. Det kommer hela tiden nya tekniker som gör att man måste fortsätta utvecklas och ta in ny kunskap för att hänga med. Nyfikenhet behövs om man ska vara framgångsrik i IT-branschen.

Men varför programmering?

- Programmering handlar om att lösa problem. Det gillar jag. Känslan när man väl lyckas lösa ett problem man arbetat länge är fantastisk. Den kicken gör att man vill lösa fler problem och på så vis utvecklas man hela tiden.

Gillar du också problemlösning och lära dig nya saker - då är IT-branschen något för dig! Kika in våra IT-program vi erbjuder just nu på academy.se

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-27
Inställda utbildningar

Vi behöver dessvärre meddela att våra sommarprogram i Java och C#.NET har blivit inställda. Detta är en effekt av den rådande situationen med Covid-19 och hur det utvecklat sig och påverkat det svenska samhället.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-18
Onlineutbildning i Coronatider

Sedan utbrottet av Coronaviruset har AW Academy följt utvecklingen noggrant via Folkhälsomyndigheten, WHO och svenska regeringen. Med den senaste rekommendationen från regeringen att all vuxenutbildning bör ske på distans har vi nu övergått till onlineutbildning med samma fokus på kvalitet och effektivitet som tidigare.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-02-07
Academy i Zambia

Två av våra medarbetare, Mattias och Frida, var i november i Zambia på en CSR-resa för att besöka byar där Academic Work bygger skolor för att möjliggöra för fler barn att få en utbildning. Här berättar Mattias om sina intryck.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-12-19
Leontina bytte till en karriär inom automation med Academys 12 veckors utbildning

Efter att ha jobbat inom juridik och fastighetsbranschen i drygt 10 år ville Leontina prova på något helt nytt. Hon valde därför utbilda sig till Automationsingenjör på Academy. Hör henne berätta om varför hon sökte sig till automationsbranschen och hur det var att gå denna intensiva utbildning.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-11-27
Så blev Miriam Software Engineer och Team Lead

Tidigare i år gick Miriam en intensivutbildning i Java på Academy. Idag jobbar hon som Software Engineer på Swedbank. Det var under Miriams tid på en startup som hon fick upp ögonen för programmering och ville lära sig ännu mer. Hör mer om hennes resa här.

Läs mer