Läs mer

Stefan byggde ett spel som examensprojekt på Academy

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
"Släpp allt, säg upp dig och gör det här – det är fantastiskt och en livsförändrande resa"

När det var dags för IT-systemen att bytas ut på Stefan Terdells tidigare jobb insåg han att han var på fel plats. Han ville byta karriär och istället bli den programmerare som kan genomföra systembytet.

Stefan Terdell är 29 år gammal och kommer ursprungligen från Öland. Idag bor han i Stockholm och har nyligen tagit examen från vårens program i C#.NET. Innan Academy studerade han olika linjer på universitetet och jobbade sedan inom Facility Management på ett bemannings- och rekryteringsföretag. Nu har vi träffat Stefan för att höra mer om hans brinnande intresse för IT och det dataspel han gjorde under endast två veckor av programmet.

Kan inte du berätta lite om hur ditt intresse för IT växte fram?

Redan vid sju års ålder började jag att koda i ett programmeringsspråk som hette QuickBASIC. Det var ett nybörjarvänligt programmeringsspråk med enkel syntax där man använde mycket engelska. Det var här mitt livslånga intresse för inte bara IT utan även teknik växte fram. Oavsett vad jag pluggat eller jobbat med har jag alltid känt att jag saknat det logiska och kreativa som programmering faktiskt innebär. Därför var jag redo för att helt byta karriär!

Hur kom det sig att du valde just Academy?

Jag hade ingen lust att hoppa på en traditionell utbildning igen eftersom det dels är en långdragen process och eftersom det ofta innebär dyra CSN-lån. Då dök Academy upp som en blixt från klar himmel i  mitt Facebookflöde. Jag ville grotta ner mig i ren problemlösning och då kändes C#.NET som ett självklart val. Redan första veckan kände jag att jag hade kommit helt rätt och jag fattade inte varför jag inte programmerat alls de senaste 15 åren, det kändes som ett sånt slöseri med tid.

Under slutprojektet på utbildningen valde du att göra ett spel helt på egen hand, det kan ju kännas stort på så kort tid. Varifrån fick du inspiration till att göra just ett spel?

Jag kan förstå att det låter lite överväldigande, men jag blir ofta passionerad i det jag håller på med för stunden. En klassisk bild är när alla andra i klassen spelade pingis på rasten utom jag som satte mig med en laptop i soffan bredvid och tittade på föreläsningar på YouTube. Jag ville utmana mig själv och se hur långt jag kunde gå. Jag har alltid varit nördig när det kommer till dataspel och det intresset kan man kombinera med programmering om man vill. Jag hittade videor på YouTube från ett spelföretag som i steg för steg visar hur de skapat ett spel och därifrån fick jag mycket inspiration. Det finns också gott om föreläsningar där som förklarar mer tekniskt hur man kan gå till väga. Till mitt spel använde jag mig av en spelmotor som heter Unity. Det är en ganska nybörjarvänlig motor – alltså det program som bland annat hjälper dig rita upp själva grafiken på skärmen – men det innebar fortfarande mycket jobb i form av programmering och modellering. Bara texturerna tog flera dagar och jag gjorde den sista kodningen några minuter innan den första presentationen av slutprojekten. Det var dock helt fantastiskt kul och så värt mödan när man fått se och höra folks reaktioner.

Så vad av detta har du då lärt dig under själva utbildningen?

Själva programmeringen är sånt jag lärt mig på utbildningen. Unity är ingenting som vi gått igenom specifikt men vi har däremot gått igenom spelutveckling konceptuellt. Vi hade exempelvis en helt fantastisk föreläsare som heter Jessica Engström som föreläste i UX/UI-design. Spel är ju verkligen 100% användarupplevelse så där lärde jag mig en hel del koncept, till exempel att ha en tydlig Art Direction genom att använda färgkartor och annat. Där handlade det främst om hemsidor eller appar men det går att applicera samma metoder på spel. Det är ett genomgående tema i utbildningen, det vi har gått igenom kan appliceras på mycket. Varför jag valde Unity är för att man använder C# som programmeringsspråk och trots att vi på utbildningen främst gjort hemsidor så är det massor av den kunskapen som går igen.

Berätta vad ditt spel går ut på!

Jag har gjort ett så kallat 3D-persons actions RPG. Man spelar en tjej där kameran följer efter henne runtom i världen. Spelat kan delas upp i tre delar, där den första delen handlar om att man försöker lösa pussel genom att förflytta sig mellan parallella världar. Den andra delen är att man möter fiender som försöker slå ihjäl en. Dom kan man slåss med och genom olika kommandon kan man attackera och parera slag. Den tredje delen är en labyrint som förändras varje gång spelet startar och inuti labyrinten möts man av olika fiender. Detta var en stor utmaning och jag fick testa mig fram med olika algoritmer. Här hade jag stor nytta av läraren Pontus Wittenmark som också älskar spel och sysslar med spelutveckling på fritiden. Detta är någonting man verkligen märker med lärarna på Academy, de har jobbat i branschen och har ett brinnande intresse för vad de lär ut vilket är otroligt viktigt!

Kommer du fortsätta med spelutveckling?

Jag kommer nog fortsätta och ta fram massor av spel framöver. Just det här projektet var väldigt intensivt, två veckor är en kort tid och mycket tid gick åt 3D-modellering som jag inte hade någon kunskap om från början. Jag hade velat strukturera om koden och ta med mig det jag lärt mig och antingen börja om eller skapa ett helt nytt spel.

Vad kan man förvänta sig om man går Academy?

Det är en så himla svår fråga att svara på för jag kanske inte är representativt för allas upplevelse, men om jag bara ser det från mitt perspektiv så säger jag bara: Släpp allt, säg upp dig och gör det här – det är fantastiskt och en livsförändrande resa. Finns inget annat sätt att förklara det på. Det är en intensiv upplevelse som är utmanande på många sätt och helt klart har man känt sig hopplöst borta ibland men när man stannar upp och ser tillbaka över de senaste dagarna så inser man hur mycket man lär sig och hur fort fram det går. Efter tre månader kan man så otroligt mycket och vet framförallt vart man ska leta för att lära sig mer. Det är verkligen livslångt lärande man har framför sig och jag känner att Academy gav mig en perfekt grund att stå på inför det!

Är du, precis som Stefan, intresserad av teknik eller IT och vill få ett snabbt karriärsbyte? Sök till något av våra program där du på 12 veckor kan byta karriär! Det finns endast få platser kvar så vänta inte med din ansökan!

Stefan Terdell
Stefan kommer senast från Facility Management, där han arbetat främst med kundtjänst och logistik. Han var även i nära kontakt med beställare med fokus på merförsäljning. Stefan har också arbetat som gruppledare och har erfarenhet av delegering samt viss projektledning. När intresset för processritning och kravspecifikation växte kändes programmering som nästa logiska steg. Stefan vill förmedla sina tidigare erfarenheter och nyförvärvade kunskaper till alla möjliga framtida projekt.

Mer på temat 

#konsulter-berättar

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-08-19
Shubhams väg via AW Academy till jobbet inom Cyber Security

Just nu rekryterar vi till vår första intensivutbildning inom Cyber Security. Under 12 intensiva veckor lär sig deltagarna IT-säkerhet för att kunna hjälpa bolag minimera digitala risker. Cyber Securitymarknaden väntas växa med nästan 10% under 2020 och är högprioriterat hos svenska företag. Vi träffade Shubham Mittal, alumn från AW Academy som idag jobbar med Cyber Security på Swedbank.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-05-05
Felix hittade hem till programmeringen

Longboardåkaren Felix Alm gick från pipetter i labbet till IT-branschen på 12 veckor via Javaprogrammet 2017. Idag jobbar han som systemutvecklare på den digitala mobiloperatören Telness.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-10
Lokföraren som såg en annons på pendeltåget och byter spår via AW Academy

Ludwig Havasi går just nu Javaprogrammet på Campus i Kista, Stockholm. Den här konsulten har tidigare jobbat som lokförare och spenderat många timmar på spåret. Det var det starka IT-intresset i samband med annonserna på pendeltågen om ett 12 veckorsprogram som gjorde att han tillslut bestämde sig för att söka till AW Academy.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-02-24
Från säljare till programmerare på 12 veckor!

Patrik Fridström gick AW Academys utbildning i Java hösten 2017, nu jobbar han i ett team som förbättrar kundupplevelsen i en apotekskedja. Vi träffade Patrik för att höra mer om varför han ville ge sig in i IT:s föränderliga värld.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-08-12
3 snabba frågor med konsulten Andreas

Vill du få en inblick i våra konsulters vardag på Academy? Klart du vill! Vi ger dig tre snabba frågor och svar med konsulten Andreas.

Läs mer