Till STANLEY Security Academy
Läs mer

Emma: ”Det känns självklart jättebra när man löst ett problem åt en kund”

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
En fördom jag stött på är att man tänker att jobbet är tungt rent fysiskt. Och det kan det vara ibland, t.ex. om man ska sätta upp utrustning som väger lite. Men oavsett om man är man eller kvinna så kan man utföra detta jobbet med bravur. Det viktigaste är att man tänker till och hjälps åt. Jag tror att många kvinnor tvekar att ge sig in i branschen, vilket är synd. Jag ser gärna fler kvinnor axla rollen som servicetekniker på STANLEY Security, det är ett roligt och utvecklande yrke.

Emma jobbar som servicetekniker på STANLEY Security. Vi ville träffa henne för att höra mer om vardagen inom säkerhetsbranschen och låta henne slå hål på några vanliga fördomar hon stött på.

Berätta Emma, vem är du?

- Jag är 42 år gammal och bor i Sundsvall tillsammans med min familj. På fritiden älskar jag att fota. Jag har en Nikon D5600 och intresserar mig främst för macrofotografering. Några av mina naturbilder hittar du på kontot Fotoofmine  på Instagram och ibland syns mina bilder i lokala tidningar och medier.

Hur ser din bakgrund ut?

- I grunden har jag en barnskötarutbildning och i många år jobbade jag inom handikappomsorgen. Trots att jag gillade att ta hand om människor var jag redo för något annat. Efter några års föräldraledighet bestämde jag mig för att byta karriär. Jag har alltid varit intresserad av hur saker fungerar och aldrig varit rädd för att skruva och laga saker som är trasiga. Jag har dessutom alltid varit praktiskt lagd så jag kände att en yrkesutbildning hade passat mig bra. Sagt och gjort, efter några år var jag färdigutbildad installationselektriker och fibertekniker.  

Hur hamnade du på STANLEY Security?

- Jag jobbade på ett annat företag inledningsvis men blev utlånad för att hjälpa till med installationer för STANLEY Securitys räkning. Jag trivdes bra på STANLEY Security så när man sökte en servicetekniker på sin brandlarmsavdelning sökte jag direkt. Nu har jag jobbat i den rollen i 4 år och jag trivs fortsatt väldigt bra. Jag utgår från kontoret i Sundsvall där vi är tre servicetekniker som ansvarar för ett stort område i Västernorrland.

Vad jobbar du och ditt team med?

- Vi jobbar med brandrelaterade uppgifter som exempelvis anläggningskontroller hos avtalskunder, att utföra mindre utökningar av brandskydd, att driftsätta larmsändare och att utföra service och felanmälningar hos kunder. En felanmälan kan vara allt från att en larmsändare har slutat fungera till centralutrustningar som gått sönder efter exempelvis en åsksmäll. Ibland hamnar man på uppdrag som är någonting helt annat än det som felanmälts – det kan vara utmanande. Då är det viktigt att tänka om och försöka få igång det som är trasigt. Man lär sig allt eftersom vilka saker som är bra att ha i bilen när man åker ut och det gäller att ha en bra kommunikation med kunderna.

”Jag har väldigt fina och bra arbetskollegor som alltid finns där när man behöver hjälp eller om man bara vill prata strunt en stund.”

Är jobbet ensamt?

- Oftast jobbar vi enskilt men ibland åker man ut på uppdrag med en kollega. Dessutom träffar man många kunder vilket gör att jobbet inte är ensamt, snarare väldigt socialt. Jag trivs att planera min egen tid och säkerställer alltid att det finns utrymme i kalendern för akuta serviceärenden. Efter att ett jobb utförts måste detta dokumenteras så jag spenderar alltid några timmar i veckan på kontoret. Här träffar jag ofta andra kollegor. Jag har väldigt fina och bra arbetskollegor som alltid finns där när man behöver hjälp eller om man bara vill prata strunt en stund.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Det roligaste med mitt jobb är att ingen dag är den andra lik. Man kan åka till jobbet på morgonen och ha en plan för hur dagen ska se ut men när arbetsdagen är slut så har man gjort något helt annat. Man måste vara flexibel och snabb att ställa om. Jag trivs väldigt bra med att vara ute på fältet och knyta kontakt med olika kunder. Det känns självklart jättebra när man löst ett problem åt en kund och där vi båda kan lämna uppdraget nöjda.

Finns det några fördomar inom denna bransch som du vill slå hål på?

- En vanlig fördom jag stött på är att man tänker att jobbet är tungt rent fysiskt. Och det kan det vara ibland, t.ex. vid batteribyten eller om man ska sätta upp utrustning som väger lite. Men oavsett om man är man eller kvinna så kan man utföra detta jobbet med bravur. Det viktigaste är att man tänker till och hjälps åt. Jag tror att många kvinnor tvekar att ge sig in i branschen, vilket är synd. Jag ser gärna fler kvinnor axla rollen som servicetekniker på STANLEY Security, det är ett roligt och utvecklande yrke. En annan fördom jag stött på är att man tror detta är en tekniskt svår bransch att ge sig in på. Och absolut, en viss vana av teknik måste man ha, men man lär sig hur program och produkter fungerar ju mer man jobbar. Dessutom har vi många duktiga kollegor och en bra teknikersupport som hjälper till om man behöver stöttning. Jag skulle nog säga att man kommer in i rollen efter ungefär två år, men fullärd blir man aldrig. Det kommer nya produkter och program hela tiden så man utvecklas ständigt.

Är du Emmas framtida kollega? Just nu har du chans att gå intensivutbildningen STANLEY Security Academy där du under 12 veckors intensivutbildning blir IT-konsult antingen mot service eller installation. Efter examen garanterar vi dig en tillsvidareanställning hos Academic Work med uppdrag hos STANLEY Security. Inga tidigare kunskaper krävs. Vad väntar du på? Sök redan idag!

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-27
Inställda utbildningar

Vi behöver dessvärre meddela att våra sommarprogram i Java och C#.NET har blivit inställda. Detta är en effekt av den rådande situationen med Covid-19 och hur det utvecklat sig och påverkat det svenska samhället.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-18
Onlineutbildning i Coronatider

Sedan utbrottet av Coronaviruset har AW Academy följt utvecklingen noggrant via Folkhälsomyndigheten, WHO och svenska regeringen. Med den senaste rekommendationen från regeringen att all vuxenutbildning bör ske på distans har vi nu övergått till onlineutbildning med samma fokus på kvalitet och effektivitet som tidigare.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-02-07
Academy i Zambia

Två av våra medarbetare, Mattias och Frida, var i november i Zambia på en CSR-resa för att besöka byar där Academic Work bygger skolor för att möjliggöra för fler barn att få en utbildning. Här berättar Mattias om sina intryck.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-12-19
Leontina bytte till en karriär inom automation med Academys 12 veckors utbildning

Efter att ha jobbat inom juridik och fastighetsbranschen i drygt 10 år ville Leontina prova på något helt nytt. Hon valde därför utbilda sig till Automationsingenjör på Academy. Hör henne berätta om varför hon sökte sig till automationsbranschen och hur det var att gå denna intensiva utbildning.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-11-27
Så blev Miriam Software Engineer och Team Lead

Tidigare i år gick Miriam en intensivutbildning i Java på Academy. Idag jobbar hon som Software Engineer på Swedbank. Det var under Miriams tid på en startup som hon fick upp ögonen för programmering och ville lära sig ännu mer. Hör mer om hennes resa här.

Läs mer