Läs mer

Friheten är det bästa med mitt jobb!

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
Det finns ingen ”vanlig” dag, alla dagar är sig olika. En arbetsdag kan innefatta olika sorters serviceuppdrag såsom kundmöte, felsökning av värmesystem, byte av yttrekomponenter såsom ventilmotorer och garantiservicebesök

Just nu rekryterar vi 15 personer till ett Accelerated Learning Program vi gör tillsammans med Nordomatic. Under 12 veckors intensivutbildning lägger vi grunden inför en ny karriär inom fastighetsautomation. Efter utbildningen väntar en framtid som automationsingenjör på Nordomatic och en karriär inom framtidens fastighetsteknik. De befinner sig just nu i en tillväxtfas och söker dig som vill vara med på deras resa ”för klimatets skull” och jobba med klimatsmarta byggnader.

Nordomatic installerar och driftoptimerar energismarta automationssystem i Sveriges alla större fastigheter och gör en verklig skillnad för energianvändningen. Bland annat ansvarar de för energiförbrukningen i Tele2 Arena i Stockholm och Turning Torso i Malmö. Vi tog en pratstund med Sandra som jobbar på Nordomatic idag.

Hej Sandra, berätta om din bakgrund?

Jag arbetade inom livsmedel innan jag började studera och det hade jag gjort i nästan sju år och tyckte det var dags för en förändring. Intresset för teknik hade utvecklats med åren och vid sökande av utbildning var det många av de utbildningar jag var intresserad av där man behövde en teknisk bakgrund. Jag sökte alla utbildningar som föll mig i smaken trots att man behövde en mer teknisk bakgrund än vad jag hade. Det enda som kan hända är att få ett NEJ. Jag fick komma på en intervju för en yrkeshögskola i Linköping som höll i en tvåårig Automationsingenjörsutbildning och efter intervjun var det även ett intagningsprov, lite av ett mindre högskoleprov. Detta möte ledde sedan till en plats på utbildningen.

Detta är en erfarenhet jag bär med mig, även om man inte alltid har rätt bakgrund eller förutsättningar så är det upp till en själv att visa att man kommer att lyckas och tackla problemen som kommer att komma framför en.

Hur kom du in på fastighetsautomation? Vad var det som lockade med just denna bransch?

 Eftersom jag valde en yrkeshögskola så innebär det mycket praktiskt utförande arbete i form av praktik. Redan tidigt i utbildningen visste jag att jag ville få ut så mycket av utbildningen som möjligt och därmed vinkla mina praktikperioder till varierande områden. Mina praktikperioder omfattade robotteknik, processteknik och fastighetsautomation. Jag kom i kontakt med fastighetsautomation och Nordomatic tidigt och tyckte det lät väldigt intressant. Inför min tredje och sista praktikperiod hörde jag av mig till kontaktpersonen på Nordomatic som jag fått tag i tidigare. Genom honom fick jag ett möte med regionchefen för service Sörmland som sedan erbjöd en praktikplats och som till sist ledde till en anställning i juni 2015.

Det som intresserade mig och tog mig till denna bransch var helt enkelt hur processen i en fastighet går till väga – hur man får ut värme i lägenheter, varmvatten i duschen och ventilation i idrottshallen osv. – och framförallt hur man automatiserar detta.

Hur ser en vanlig dag ut?

Det finns ingen ”vanlig” dag, alla dagar är sig olika. En arbetsdag kan innefatta olika sorters serviceuppdrag såsom kundmöte, felsökning av värmesystem, byte av yttrekomponenter såsom ventilmotorer och garantiservicebesök med mera. Man kan även ha mer projektstyrda uppdrag då man bland annat får arbeta med ombyggnation och nyproduktion av apparatskåp, CAD av apparatskåpsritning, utförande av driftkort, programmering enligt driftkort, driftsättning osv.

Vad tycker du är roligast i din roll?

Det roligaste i min roll som automationstekniker är att det är ett väldigt varierande arbete. Personligen föredrar jag mer projektstyrda uppdrag och allt vad det innebär.

Hur är Nordomatic som företag?

Nordomatic är väldigt duktiga på att ta tillvara på sina anställda. De är för utveckling av företaget och individen, därav finns det stor möjlighet till personlig utveckling, bland annat via utbildningar.

Dessutom lyssnar de till individens behov i den personliga utvecklingen om vart man vill och vad man strävar efter inom företaget.

Slutligen, varför tycker du man ska jobba som automationsingenjör på Nordomatic?

Frihet under ansvar! Man planerar själv in sina arbetsdagar och arbetar med sina egna arbetsordrar, vilket bland annat innebär kontakt med kund och kundbemötande. En annan stor anledning till att jag trivs på Nordomatic är deras idé om att erbjuda fabrikatsoberoende lösningar åt fastighetsmarknaden. Detta betyder att man har möjlighet att arbeta och lära känna flera fabrikat inom branschen. Jag själv arbetar med Fidelix, Regin och introduceras i Saia, jag har gått utbildning i samtliga fabrikat som jag jobbar med. Jag rekommenderar gärna rollen och Nordomatic till drivna och målmedvetna personer som även kan hantera viss press och högt tempo samt kan hålla flera bollar i luften samtidigt.

 

Kort om utbildningspaketet

Har du en utbildningsbakgrund inom el och vill ta nästa kliv i karriären mot en tekniskt avancerad roll? Vill du jobba med energieffektivisering och klimatsmarta byggnader? Academic Work erbjuder nu i samarbete med Nordomatic ett skräddarsytt utbildningspaket för dig som vill jobba som Automationsingenjör inom fastigheter. Utbildningen startar 27 mars och tillsammans med 14 andra konsulter kommer du få en flygande start på dina nya karriär inom fastighetsautomation på Nordomatic och en garanterad tillsvidareanställning efter avklarad utbildning!

Läs mer och sök här

Nordomatic
Nordomatic är ett svenskägt företag som grundades 1967 och var först i Sverige med idén att erbjuda fabrikatsoberoende lösningar åt fastighetsmarknaden. Deras vision är att vara den ledande samarbetspartnern för helhetslösningar avseende klimatkontroll och energibesparingar i byggnader.

Mer på temat 

#samarbeten

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-10-16
Reskilling i praktiken – så funkar det

Andreas Olsson är en av våra mest erfarna lärare på AW Academy. Han har varit huvudlärare på vårt Javaprogram och hjälpt hundratals karriärbytare till en flygande start in i IT-branschen. Sedan ett par veckor tillbaka är han ansvarig lärare för ett Reskill-program vi gör med en av våra kunder. Under 16 veckor utbildar vi 26 interna medarbetare på bolaget inom systemutveckling. Efter utbildningen går de tillbaka till sin arbetsgivare men i nya roller på IT-avdelningen, ett win-win upplägg!

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-06-01
Tillsammans i kampen mot Covid-19

Vissa utbildningsinsatser vi gör känns lite extra bra i magen. Som det tillsammans med Werlabs och Academic Work där vi nu drar ett litet strå till stacken i kampen mot Covid-19. Sissel Gade, ställföreträdande VD för AW Academy, berättar mer om samarbetet.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-07-23
En vanlig dag som processtekniker på Octapharma

Efter sin examen i ekonomi på Södertörnshögskola blev Kevin Cheraghi, 26, erbjuden ett jobb på Octapharma. Under studierna jobbade han extra på transportpackningen där han tog emot och packade ner de läkemedel som Octapharma producerar. Där började ett intresse gro och en nyfikenhet om hur dessa läkemedel producerades.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-02-08
"Några få kodrader kan göra tusentals resenärers vardag lättare"

Just nu har du chans att lära dig C#.NET på bara 12 veckor med Academy. Efter examen får du en tillsvidareanställning hos Academic Work med uppdrag hos Trafikverket i Borlänge. Men vad gör man egentligen som programmerare på Trafikverket? Vi har träffat Emil som jobbar som Senior Systemutvecklare, för att höra mer om hans vardag.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-04-19
Så ser en vanlig dag som ServiceNow-konsult ut

Just nu rekryterar vi 15 personer till en intensivutbildning i samarbete med ServiceNow och deras partnerbolag, Service Management Academy. Under 12 veckor får du de verktyg du behöver för att börja jobba som Service Now-konsult. Vi har pratat med Henrik Svanberg som har den rollen idag på ett av partnerbolagen, Sofigate.

Läs mer