Läs mer

Halvvägs in i utbildningen

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
Nu efter snart halva tiden inser jag hur mycket ny kunskap jag tagit in!

Sebastian Schelin har tidigare bakgrund från flera olika branscher innan han i juni började på Academys intensivutbildning i Java. Vi tog en kort pratstund med Sebastian fem veckor in i utbildningen för att se hur han tycker att det är att plugga på Academy.

Hej Sebastian, vem är du?

Om vi börjar med det personliga är jag uppväxt på Södermalm i Stockholm. Jag bor nu i Mariefred med min sambo och mina två barn. Jag har alltid gillat att träna och utfört de flesta sporter. När det gäller min arbetsbakgrund har jag erfarenhet från flera branscher. Jag började inom ekonomi som handläggare, leverantörs- och kundreskontra, där jag även jobbade med kundservice. Det var under den här perioden jag insåg att jag har ett brinnande intresse för teknik och media. Jag sökte in till KTH och började studera datateknik men det var inte rätt för mig och jag hoppade av. Under studietiden och efteråt har jag jobbat servitör och lageransvarig innan jag kom in i mediavärlden och började programmera och testa DVD:er. Innan jag började på Academy jobbade jag som lagerchef på ett företag i Strängnäs, där vi även hade en nätbutik som jag ansvarade över. Den röda tråden jag har haft genom min karriär hittills är service, något som jag själv tycker är väldigt viktigt.

Hur kommer det sig att du sökte till Academy?

Jag sökte första gången för drygt ett år sedan. Då kom jag till intervjustadiet, men efter att ha pratat med rekryteraren insåg jag att det var fel tidpunkt för mig. Det var kursstart i januari och min dotter föddes i november. Under tiden jag var föräldraledig med min dotter insåg jag att jag verkligen ville tillbaka till den digitala världen. Under tiden jag sökte jobb såg jag att det skulle starta två intensivutbildning på Academy under sommaren.

Jag var väldigt osäker när jag väl blev erbjuden en plats och förstod inte riktigt hur utvald jag var – jag tänkte mer att det var säljsnack. Jag var till och med på andra intervjuer och då var känslan att om jag blir erbjuden ett annat jobb så försöker jag ta det. Nu när jag väl går denna utbildning är jag så glad att jag inte blev erbjuden något annat jobb och jag fick ynnesten att gå Academy. Jag blev positivt överraskad över det professionella mottagandet och att hela lokalen andas professionalism!

Vad tyckte du om ansökningsprocessen?

Jag tycker den var bra. Jag tänkte att testen var rätt lätta så det borde inte ha sållat så många. Däremot trodde jag att jag inte gått vidare efter att ha skickat in mitt CV. Det kändes att det tog rätt lång tid innan jag fick återkoppling men sen var det ju kul med intervjuer, då man får berätta om sig själv och sina drömmar”.  

Nu har du gått fem veckor på programmet, var det som du hade förväntat dig?

Jag är glad att jag hann lägga ner så mycket tid på förstudierna för jag låg före de två första veckorna. Nu efter snart halva tiden inser jag hur mycket ny kunskap jag tagit in och att det har varit ett högt tempo. Exempelvis hade vi ett miniprojekt i vecka tre. Vecka fyra satt jag och några kollegor och diskutera detta projekt. När vi diskuterade projektet kändes det som att det var något vi gjorde för kanske en månad sen. Detta är alltså ett bevis på att det går fort och att vi suger in mycket information då uppfattningen av tid spelar oss ett spratt.

Vad är mest utmanande?

Det var när vi skulle lära oss Git. Det var första gången jag kände att jag inte hängde med, det kändes att det var för mycket på en gång. Men redan på kvällen inser jag att det inte var något problem – jag kan grunderna och ju mer jag sitter med Git desto mer jag lär mig. Jag kan ju inte förvänta mig att kunna Git helt utantill efter en dags utbildning, även fast jag tror det!

Vad är roligast?

Det är upplägget med mycket praktiskt arbete. Det känns mer som en arbetsplats än en skola/utbildning. Det är inte en lärare som står framför oss och läser innantill ur en bok och hoppas att vi ska förstå allt. Utan det är ca 10 minuter teoretisk genomgång, sedan får vi ge oss på uppgifterna och kan få hjälp på vägen.

Vad har du för tankar efter utbildningen?

Förhoppningen att hitta ett längre uppdrag och så småningom bli överrekryterad direkt till kunden. Under utbildningen har vi Terrific Thursdays där olika företag varit på besök, det har varit toppen. Vi har redan träffat flera spännande företag och har kunnat utöka våra nätverk.

Vi önskar Sebastian och resten av gänget på sommarprogrammen på Academy lycka till under fortsättningen av utbildningen.

Vill du också lära dig programmering på 12 veckor och börja jobba som IT-konsult? Vi rekryterar till höstens utbildningsstart på Academy, sök redan idag!

Sebastian Schelin
Sebastian utvecklade flera olika kunskaper under sin tid som produktionsansvarig på Atlanticfilm AB. Där var han spindeln i nätet mellan produktion och ledning. Sebastian hade löpande kontakt med leverantörer och filmbolag världen över. Han byggde upp hela produktionsflödet samt arbetsstrukturen och ett välfungerande back-up system. Sebastian höll i förhandlingar och slöt avtal med olika leverantörer. Han ansvarade för att leverera material till olika media typer och skapande av DVD samt BD. Här lärde sig även Sebastian att arbeta i ett högt tempo med flera projekt parallellt. Tack var sin problemlösningsförmåga och struktur löste han sina uppgifter mycket väl. Under tidigare tjänster har Sebastian ofta haft en ansvarsroll och en stor vikt på service. Sebastian är väldigt lättlärd och har en hög datorprogramkunskap och han vill nu omsätta sina kompetenser i IT-branschen.

Mer på temat 

#konsulter-berättar

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-08-19
Shubhams väg via AW Academy till jobbet inom Cyber Security

Just nu rekryterar vi till vår första intensivutbildning inom Cyber Security. Under 12 intensiva veckor lär sig deltagarna IT-säkerhet för att kunna hjälpa bolag minimera digitala risker. Cyber Securitymarknaden väntas växa med nästan 10% under 2020 och är högprioriterat hos svenska företag. Vi träffade Shubham Mittal, alumn från AW Academy som idag jobbar med Cyber Security på Swedbank.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-05-05
Felix hittade hem till programmeringen

Longboardåkaren Felix Alm gick från pipetter i labbet till IT-branschen på 12 veckor via Javaprogrammet 2017. Idag jobbar han som systemutvecklare på den digitala mobiloperatören Telness.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-10
Lokföraren som såg en annons på pendeltåget och byter spår via AW Academy

Ludwig Havasi går just nu Javaprogrammet på Campus i Kista, Stockholm. Den här konsulten har tidigare jobbat som lokförare och spenderat många timmar på spåret. Det var det starka IT-intresset i samband med annonserna på pendeltågen om ett 12 veckorsprogram som gjorde att han tillslut bestämde sig för att söka till AW Academy.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-02-24
Från säljare till programmerare på 12 veckor!

Patrik Fridström gick AW Academys utbildning i Java hösten 2017, nu jobbar han i ett team som förbättrar kundupplevelsen i en apotekskedja. Vi träffade Patrik för att höra mer om varför han ville ge sig in i IT:s föränderliga värld.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-08-12
3 snabba frågor med konsulten Andreas

Vill du få en inblick i våra konsulters vardag på Academy? Klart du vill! Vi ger dig tre snabba frågor och svar med konsulten Andreas.

Läs mer