Till programmet
Läs mer

IT-intresse och kundfokus fick Sebastian att välja en karriär inom Salesforce

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
Foto: Sebastian tillsammans med kollegan Elnaz.

Sebastian har en bakgrund som produktchef på ett företag som distribuerar elektroniska säkerhetsprodukter. När han ville jobba mer hands-on med IT i en kundcentrerad organisation, blev Salesforce nästa självklara steg i karriären. Hör mer om hur Sebastian förverkligade detta med intensivutbildningen Academy for Salesforce vintern 2019.

Berätta, vem är du?

Jag är 37 år, kommer från ett samhälle utanför Falun och bor nu med fru och barn i en Stockholmsförort. På fritiden nöter jag gärna olympiska lyft och försöker uppehålla mig i den röda delen av pulszonen ett par gånger i veckan. Jag lägger även en hel del tid på att dyka ner ännu mer i Salesforce med hjälp av deras läroplattform Trailhead där jag samlar olika badges.  

Berätta om din karriärsresa!

Jag började min karriär på lagret hos en distributör av elektroniska säkerhetsprodukter. Eftersom jag är intresserad av hur saker fungerar började jag undersöka hur de olika produkterna var konstruerade och hur den bakomliggande tekniken möjliggjorde de funktioner och applikationer varje produkt hade. Då gled jag ganska naturligt över mot en roll inom företagets tekniska support. Med åren fick jag prova på olika yrkesroller, som exempelvis produktchef och chef för teknisk support.

Varför valde du en karriär inom IT management?

Jag märkte att många företag som sysslar med tekniska produkter började inse att det inte räcker med att alltid ha den senaste tekniken eller funktionen. Istället började de utgå från behovet som fanns på marknaden och skiftade till en mer kundcentrerad organisation, där kundens behov hamnade i fokus. Detta passade mig bra. Här ville jag lära mig mer och upptäckte såklart Salesforce - vars plattform för sälj, marknad och service sätter just kunden i fokus. Jag som alltid haft ett stort intresse för datorer och teknik, kände att jag ville jobba mer hands-on med IT-system. Allt från kravställning till implementation, utveckling och förvaltning. I samband med detta fick jag ett tips om Academy från en tidigare alumn som råkade sammanfalla tidsmässigt med ansökningsperioden till intensivutbildningen Academy for Salesforce och på den vägen är det.

Hur var det att gå en 12 veckors intensivutbildning på Academy?

Jag hade inte pluggat vidare efter gymnasiet så det kändes först väldigt märkligt att sätta sig i ett klassrum igen. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av konceptet Accelerated Learning men fann ganska snabbt att det passade mig bra, blandningen av teori och praktik var välbalanserad och vi hade stora möjligheter att själva vara med och utforma de lärarledda dagarna på Academy. Det var en blandad klass både i ålder och tidigare erfarenheter. Men vi hittade varandra snabbt och hjälptes hela tiden åt att pusha och stödja varandra genom utbildningen. Det blev tydligt att det krävdes att man spenderade hel del extra tid på kvällar och helger för att klara utbildningsmålen. Men i det avseendet är det otroligt tacksamt att använda sig av Salesforce utbildningsplattform Trailhead där du får alla möjligheter att utveckla dina kunskaper.

Vad jobbar du med idag?

Idag arbetar jag som konsult inom digital marknadsföring och marketing automation på Recoordinate. Jag jobbar med projekt från förstudie och kravspecifikation till leverantörsutvärdering och implementation. Detta kräver en lyhördhet och förståelse för vilka drivkrafter som finns internt hos kunden och vad är det man vill uppnå med verktyget. Som konsult handlar mycket om att identifiera de problem och utmaningar som kan lösas med systemstöd och vara tydlig med vad som kräver andra insatser, som t.ex. förändrade arbetssätt. Allt hänger ihop. Jag har väldigt duktiga och erfarna kollegor som jag får jobba tillsammans med så det känns otroligt kul! Mitt arbete just nu är en implementation av ett system för marketing automation, här lägger jag stort fokus för att få ordning på all data som samlas in via olika kanaler och sedan möjliggöra en personaliserad dialog mellan företaget och kunden. Jag gillar att vara med och bygga något som snabbt skapar ett mätbart ökat värde, för alla inblandade.

Varför tycker du andra ska söka sig till nästa omgång av programmet?

Jag tycker att Academy for Salesforce är för dig som brinner för att med systemstöd skapa förutsättningar för sälj-, service- och marknadsavdelningar att arbeta effektivare och mer kundcentrerat. Du behöver inte kunna koda sedan tidigare men det är nog fördelaktigt att vara intresserad av tekniker inom IT, molninfrastrukturer och UX-design. För att trivas i denna typ av roll bör du kunna se dig själv driva på utvecklingen av metoder och processer.      

Vill du också jobba med IT men inte enbart skriva kod? Är det viktigt för dig att skapa värde för kunden? Då kanske en karriär inom Salesforce är något för dig! Läs mer om nästa omgång av programmet Academy for Salesforce här. Antagningen är öppen och det finns fortfarande några platser kvar att söka till programmet.

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-27
Inställda utbildningar

Vi behöver dessvärre meddela att våra sommarprogram i Java och C#.NET har blivit inställda. Detta är en effekt av den rådande situationen med Covid-19 och hur det utvecklat sig och påverkat det svenska samhället.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-18
Onlineutbildning i Coronatider

Sedan utbrottet av Coronaviruset har AW Academy följt utvecklingen noggrant via Folkhälsomyndigheten, WHO och svenska regeringen. Med den senaste rekommendationen från regeringen att all vuxenutbildning bör ske på distans har vi nu övergått till onlineutbildning med samma fokus på kvalitet och effektivitet som tidigare.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-02-07
Academy i Zambia

Två av våra medarbetare, Mattias och Frida, var i november i Zambia på en CSR-resa för att besöka byar där Academic Work bygger skolor för att möjliggöra för fler barn att få en utbildning. Här berättar Mattias om sina intryck.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-12-19
Leontina bytte till en karriär inom automation med Academys 12 veckors utbildning

Efter att ha jobbat inom juridik och fastighetsbranschen i drygt 10 år ville Leontina prova på något helt nytt. Hon valde därför utbilda sig till Automationsingenjör på Academy. Hör henne berätta om varför hon sökte sig till automationsbranschen och hur det var att gå denna intensiva utbildning.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-11-27
Så blev Miriam Software Engineer och Team Lead

Tidigare i år gick Miriam en intensivutbildning i Java på Academy. Idag jobbar hon som Software Engineer på Swedbank. Det var under Miriams tid på en startup som hon fick upp ögonen för programmering och ville lära sig ännu mer. Hör mer om hennes resa här.

Läs mer