Läs mer

Jag får väldigt mycket frihet och eget ansvar!

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
Man får väldigt mycket frihet och eget ansvar och chansen att driva igenom saker man tycker är viktigt.

Just nu rekryterar vi till Midroc Electro Academy. 15 personer kommer under hösten rekryteras och under 12 intensiva veckor lära sig grunderna för en ny karriär inom programmering för fastighetsautomation. Vill du tillsammans med Midroc utveckla innovativa lösningar för morgondagens teknik inom fastighetsautomation? Då är detta utbildningen för dig!

Erik Åkerling jobbar i just den här rollen på Midroc Electro idag. Vi tog en pratstund med honom för att höra hur en vanlig dag på jobbet ser ut.

Hej Erik, berätta vad du gör på Midroc?

Jag spenderar mina dagar antingen framför datorn på kontoret och programmerar, där jag kan koppla upp mig via fjärrskrivbord till kundernas system, eller ute på fältet för driftsättning och felsökning. Jag jobbar i många olika projekt och får oftast underlag från konstruktörerna på det jag ska programmera, ofta är det luftbehandlingsaggregat som byter ut luft och återvinner värmen i luften från fastigheten eller undercentraler som sköter tappvarmvatten och elementvatten. Vi jobbar oftast i en projektgrupp med Projektledare, Konstruktör, Programmerare och Driftsättare. Jag jobbar enskilt i projekten men kan alltid bolla med gruppen eller andra programmerare om jag stöter på en utmaning. Jag ritar också driftbilder som är grafiska bilder med mätvärden och statussymboler som används för att få en överblick över hur systemen fungerar, dessa kan kunderna logga in i och själva se hur mycket energi de förbrukar och få larm från när något blivit fel. Ibland håller jag även i utbildningar för våra kunder i hur de använder systemen, så om man gillar kundkontakt så finns den möjligheten också.

Det är främst PLC-programmering du jobbar med, berätta om det?

Kort förklarat så kan jag med hjälp av PLC-programmering styra anläggningar, exempelvis shoppingcenter, idrottshallar eller kontorsbyggnader för att de ska vara så klimatsmarta som möjligt. Våra fastigheter står för en väldigt stor del av andelen utsläpp så vi jobbar ständigt med att förbättra och energioptimera för klimatets skull.

Hur har du utvecklats på Midroc?

Nu har jag gått in i en roll där jag ofta tidigt i projektet är med och konsulterar kunden med vilka tekniska lösningar som skall användas. Jag hjälper Projektledare och Kalkylatorer räkna på anbud vad gäller tekniska lösningar och programmeringstid. När jag är färdig med ett program lämnar jag över det till en kollega för driftsättning. Jag har ungefär 5 parallella projekt samtidigt och ett projekt tar ungefär en dag till ett par veckor, det kommer hela tiden in nya spännande projekt.

Vad är roligast i din roll?

Det är när man får göra något som är lite utanför ramen, vi får in fler och fler sådana projekt som är större och mer komplicerade. Jag utvecklar även våra rutiner och standarder för hur vi programmerar, det är roligt att få kvalitetssäkra och hela tiden göra oss bättre.

Hur beskriver du företagskulturen på Midroc?

Det är väldigt öppet, man kan fråga vem som helst om vad som helst. Man är involverad i olika projekt så man lär känna många härliga kollegor, vilket är en stor bidragande faktor till att jag stannar här. Man får väldigt mycket frihet och eget ansvar och chansen att driva igenom saker man tycker är viktigt. Jag får utveckla min kompetens och får nya erfarenheter i alla projekt jag får arbeta med.

Vill du veta mer om rollen som programmerare inom fastighetsautomation på Midroc? Här hittar du programsiten och här är jobbannonserna. Rekryteringsprocessen startar med ett första logiskt test för att se om du har vad som krävs för att lära dig programmering på 12 veckor. Vi ser fram emot din ansökan!

Erik Åkerling

Midroc
Midroc Europe är en heltäckande partner inom områdena fastighet, bygg, industri och miljö. Vårt mål är att stärka kundens konkurrenskraft och att genom hållbara lösningar och nytänkande vara med och bidra till en bättre framtid. Verksamheten är internationell med Sverige som utgångspunkt. Vi är 3600 medarbetare och omsatte 5,6 miljarder under 2016.

Mer på temat 

#om-utbildningen

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2016-07-03
Terrific Thursdays på Academy

Under varje Accelerated Learning Program på Academy har vi något vi kallar för Terrific Thursdays. Torsdagkvällar där vi bjuder in externa företag, kunder och även interna medarbetare för att prata om ett aktuellt ämne, en speciell teknik eller sitt företag. Samtidigt äter vi gott och de inbjudna får chansen att mingla med konsulterna.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2015-06-20
2000 har blivit 30 - äntligen kick-off!

I mars berättade vi för Sverige att vi skulle göra någonting helt nytt. Vi berättade att vi skulle göra det omöjliga: starta en utbildning som låter 30 ambitiösa människor byta karriär på bara 12 veckor. Över 2000 personer ansökte till utbildningen och efter en stenhård urvalsprocess är de 30 deltagarna äntligen uttagna till vårt första konsultprogram – Accelerated Learning Program inom C#/.NET.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2017-04-18
Det är en härlig kultur, man jobbar nära verksamheten och träffar mycket nytt folk.

Så beskriver Mattias Jonsson, Team Manager för utvecklingsteamet på Zmarta Group sin vardag på företaget. Just nu rekryterar vi två personer till Academys intensivutbildning i Java i sommar med uppdrag på Zmarta Group i Ängelholm efter utbildningen. Vi har pratat med Mattias för att få en inblick i vardagen som systemutvecklare på Zmarta Group.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2015-10-08
Academy mitt i terminen – tre deltagare berättar

Halva terminen har nu passerat för våra Academy-deltagare. Vi träffade konsulterna Sebastian, Marcus och Victoria som berättar hur de har upplevt den första tiden på Academy och vad de har för förväntningar på utbildningens andra del.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2016-02-12
SCRUM på schemat

Vi är nu inne på vecka fyra för klassen och under ett par dagar har SCRUM stått på schemat. Det är vår egen Sam Alvandpour, Business Developer IT och Professional Scrum Master som håller i den här delen av utbildningen.

Läs mer