Läs mer om programmet här!
Läs mer

Jobbet som lönekonsult – mer än att bara knappa siffror

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office

Louise har alltid varit intresserad av siffror. När hon blev uppsagd på grund av arbetsbrist från sitt jobb som ekonomiassistent såg hon chansen att specialisera sig mot lön. Academic Work sökte en lönekonsult till ett uppdrag hos Aspia och hon slog till direkt. Tre månader in i sin anställning har hon nu börjat landa och känna sig trygg i arbetet.

Louise, berätta vad du gör i rollen som lönekonsult!

Jag gör så mycket, arbetet som lönekonsult innebär mycket mer än att bara knappa siffror. Jag hanterar löner från olika kollektivavtal och håller mig uppdaterad på lagar och regler. Jag kontrollerar alla möjliga aspekter – att jag valt rätt avdrag, sjuklön, vad som gäller enligt kollektivavtal med exempelvis OB och andra förmåner beroende på bransch. Jag och kollegorna bollar mycket med varandra och kvalitetssäkrar varandras arbeten så att inget blir fel. Det finns mycket rutiner att gå efter och luta sig mot, men jag måste också anpassa hur jag arbetar efter varje kund. I slutet av månaden är det en ökad arbetsbelastning i och med lönekörning, efter den finns det mer tid att göra övriga uppgifter som ingår för en del av kunderna.

Varför valde du en karriär inom just lön?

Gällande lön blir du aldrig fullärd och det var något som lockade mig! Lön är ett område som ändras hela tiden och det gäller att hålla sig uppdaterad. Hos Aspia upplever jag att jag får bra information om nya lagar och regler, men jag måste också själv ha viljan att lära mig hur jag ska hantera dem och det finns alltid något jag kan bli bättre på. Att gå från en bred roll som ekonomiassistent till att specialisera mig mot lön känns jättebra, det har varit det som intresserat mig mest.

Vem passar som lönekonsult?

Jag tror att du måste våga ta plats. Du har kontakt med olika kunder i olika branscher – ena dagen pratar du med en entreprenör och andra dagen någon som jobbar på ett större konsultföretag. Du måste alltid vara framåt och vilja ha en god kontakt med kunderna. Samtidigt är du tvungen att vara noggrann med vad du säger då du måste tänka på sekretessen.

Varför tror du att det gått bra för dig i rollen som junior lönekonsult?

Jag tror att det är för att jag inte är rädd för att våga fråga. Första månaden jag jobbade var det ganska lugnt och då passade jag på att fråga varför kollegorna gjorde som de gjorde, hur saker fungerar och var jag kan hitta den information jag behövde. Som junior tror jag det är viktigt att vara driven som person och vilja lära sig samtidigt som du måste känna av läget och respektera kollegornas tid. Utöver det är det också viktigt att kunna känna av kunderna – har jag en dålig dag ska kunden inte märka det. Kunden ska också känna att jag är dedikerad och att jag tar mig tid till dem för att kunna bygga ett förtroende.

Vad är det roligaste med att jobba som lönekonsult hos Aspia?

Det roligaste i min roll är kundkontakten och att jag hela tiden får lära mig nytt – både yrkesmässigt och personligt. Jag längtar verkligen tillbaka till jobbet när jag inte är här och jag tror att det beror på att jag har hittat det jag vill jobba med. Jag har ingen måndagsångest över huvud taget och det är nog för att vi har en så god sammanhållning där alla pratar med alla. Jag äter lunch och fikar med olika personer hela tiden, det är en härlig mix av människor där jag aldrig känner mig i vägen. Det är kul att gå till jobbet och vi hjälps åt hela tiden. Här får du också uppskattning av både kollegor och chef, du får höra att du gjort något bra och att du har lyckats.

Vill du bli Louises kollega? Nu kan du utbilda dig till lönekonsult på 12 veckor med en garanterad tillsvidareanställning hos Academic Work på uppdrag på Aspia i Bollnäs. Eller varför inte söka en plats på någon av våra andra placeringsorter? Läs mer om programmet här.

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-27
Inställda utbildningar

Vi behöver dessvärre meddela att våra sommarprogram i Java och C#.NET har blivit inställda. Detta är en effekt av den rådande situationen med Covid-19 och hur det utvecklat sig och påverkat det svenska samhället.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-18
Onlineutbildning i Coronatider

Sedan utbrottet av Coronaviruset har AW Academy följt utvecklingen noggrant via Folkhälsomyndigheten, WHO och svenska regeringen. Med den senaste rekommendationen från regeringen att all vuxenutbildning bör ske på distans har vi nu övergått till onlineutbildning med samma fokus på kvalitet och effektivitet som tidigare.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-02-07
Academy i Zambia

Två av våra medarbetare, Mattias och Frida, var i november i Zambia på en CSR-resa för att besöka byar där Academic Work bygger skolor för att möjliggöra för fler barn att få en utbildning. Här berättar Mattias om sina intryck.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-12-19
Leontina bytte till en karriär inom automation med Academys 12 veckors utbildning

Efter att ha jobbat inom juridik och fastighetsbranschen i drygt 10 år ville Leontina prova på något helt nytt. Hon valde därför utbilda sig till Automationsingenjör på Academy. Hör henne berätta om varför hon sökte sig till automationsbranschen och hur det var att gå denna intensiva utbildning.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-11-27
Så blev Miriam Software Engineer och Team Lead

Tidigare i år gick Miriam en intensivutbildning i Java på Academy. Idag jobbar hon som Software Engineer på Swedbank. Det var under Miriams tid på en startup som hon fick upp ögonen för programmering och ville lära sig ännu mer. Hör mer om hennes resa här.

Läs mer