Läs mer om automationsprogrammet
Läs mer

Leontina bytte till en karriär inom automation med Academys 12 veckors utbildning

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
Leontina tillsammans med resten av klassen på automationsprogrammet.

Efter att ha jobbat inom juridik och fastighetsbranschen i drygt 10 år ville Leontina prova på något helt nytt. Hon valde därför utbilda sig till Automationsingenjör på Academy. Hör henne berätta om varför hon sökte sig till automationsbranschen och hur det var att gå denna intensiva utbildning.

Hur skulle du beskriva dig själv?

- Jag är en nyfiken person som har lätt till skratt som älskar att resa och upptäcka nya platser samt att testa på olika träningsformer. Utöver detta har jag även ett stort musikintresse och älskar att gå på konserter. Jag är även intresserad av språk, just nu lär jag mig Sorani.

Hur har din karriärresa sett ut?

- Jag tog studenten en fredag och på måndagen därpå började jag jobba som domstolshandläggare på Förvaltningsrätten. Detta är nog ganska typiskt mig. Jag har alltid gillat ansvar, att jobba hårt och att sätta mål. Efter att ha jobbat inom juridik och fastighetsbranschen under 10 års tid ville jag prova något nytt. I samband med detta hittade jag Academys 12 veckors utbildning Automationsingenjör. Jag hade inte särskilt stor koll på automationsbranschen men jag har alltid varit intresserad av teknisk innovation. Så jag läste på om rollen och framtidsmöjligheterna. Det som lockade mig med yrket var att det var något helt annat mot det jag jobbat med tidigare. Det kändes som en kul och spännande bransch att ge sig in i. Efter att ha klarat urvalstesterna till programmet bestämde jag mig för att ta chansen. Det visade sig sen att jag knep den sista platsen i Stockholmsområdet, vilket jag är väldigt glad för idag.

Vad var det som lockade med Academy?

- Själva upplägget, 12 veckors intensiv utbildning i ett högt tempo kändes bra.

Hur tuff var utbildningen?

- För mig har det verkligen varit intensivt och lärorikt från start till slut. Men utbildningen var absolut utmanande. Innan utbildningen drog igång fick vi ta del av förstudier som bestod av matematik och ellära. Det gav mig en bra grund att stå på. Jag minns att jag i början av utbildningen kände att jag hade en stor uppförsbacke framför mig. Vissa klasskompisar hade betydligt mer teknisk kompetens medan jag startade från i princip noll. Men jag tog mig igenom en tuff start och lyckades ganska snabbt hänga med i tempot. Jag känner mig otroligt stolt att jag slutförde denna utbildning.

Hur ser undervisningen ut?

- På Academy varvas alltid teori med praktiska övningar, vilket jag tycker har varit väldigt givande. Under sista veckan hade vi slutprojekt där vi skulle visa upp vad vi lärt oss under utbildningen. I vårt examensprojekt iscensatte vi ett riktigt projekt där vår lärare agerade kund och jag tillsammans med tre andra agerade projektgrupp. Projektet gick ut på att reglera och styra in- och utflöde av vatten till en rötkammare i ett reningsverk. Vi programmerade olika kommandon i riktiga komponenter. Vi använde oss av PLC-system och programmerade även in olika knappar och funktioner i en HMI-panel som alltså fungerar som en operatörspanel. Vi fick även testa våra olika PLC- och HMI-programmeringar genom att koppla samman dessa med en frekvensomriktare. Vi fick även genomföra olika typer av tester kring detta tillsammans med kunden och hitta på egna lösningar för att få extrapoäng. Projektet redovisades framför resten av klassen samt konsultchefer och affärsområdeschefer på Academic Work. Jag var lite nervös inför presentationen eftersom det var länge sen jag höll ett föredrag. Men det gick bra.

Hur var din klass?

- Jag hade turen att hamna i en klass med väldigt intressanta och roliga individer. Det var kul att många hade så olika bakgrund, alltifrån elektriker till butiksägare. Det var även spridda åldrar och deltagare från hela Sverige, vilket gjorde att det blev en härlig dynamik i klassen.

Vad är dina förväntningar på framtiden?

- Mina förväntningar är att fortsätta lära mig och utvecklas inom rollen. Jag ser mig själv arbeta mer praktiskt i början och lära mig ännu mer om olika komponenter och system för att i framtiden kunna ta mig an olika projektledande roller inom området.

Många pratar om automation 4.0, men vad tror du kommer ske med rollen i framtiden?

I framtiden kommer nog rollerna inom automation röra sig mer mot renodlad programmering eller projektledning, eftersom alltfler fysiska komponenter automatiseras. Att ansvara för, och genom programmering samordna, hur olika nätverk ska "prata" med varandra i en stor industri kan vara en typisk uppgift. Det kommer även att vara intressant att se hur arbetsplatserna och industrin i stort kommer att förändras i och med att det kommer in fler yngre personer med nya perspektiv och hur denna kompetens blandas med den mer seniora kompetens som besitter flerårig erfarenhet och kunskap. Jag tror att branschen har en spännande tid framför sig.

Varför tror du att det inte finns så många tjejer inom automationsbranschen?

- Tyvärr tror jag att många tjejer blir lite avskräckta av att jobba inom just industri eftersom de ofta är mansdominerade arbetsplatser och kanske även håller en högre medelålder än andra branscher. Tjejer dras nog ofta till mer kommunikativa yrken som handlar renodlat om människor. Men inom industrin hjälper vi också människor! Det kan vara alltifrån tillverkning av läkemedel till livsmedel och värme. Jag skulle nog inte säga att det här enbart är en fråga om kön utan det handlar även om ålder, bakgrund och flera andra parametrar. Jag hoppas, och tror, att olika satsningar, som bland annat denna intensivutbildning hos Academy, kommer generera i mindre homogena arbetsplatser.

Nu rekryterar vi till omgång 2 av programmet. Vad kan man förvänta sig om man söker?

- En intensiv och lärorik utbildning med trevliga klasskamrater i fräscha lokaler.

Kan du rekommendera Academy?

- Absolut! Om man känner att området och yrkesrollen känns intressant. Efter utbildningen har man en tillsvidareanställning under 12 månader hos Academic Work som även betalar ut garantilön om man exempelvis skulle stå utan uppdrag direkt efter utbildningens slut. Detta tyckte jag kändes tryggt när jag jämförde med andra utbildningar. Eftersom utbildningen bedrivs under kontorstider, med förbehåll för egna studier kvällstid, och bara pågår under tre månaders tid är den också ett utmärkt val för dig som kanske inte har möjlighet att studera heltid i flera års tid, om man exempelvis har flera barn eller liknande. Utbildningen möjliggör ett snabbt och smidigt karriärskifte och upplägget hos Academy känns väldigt modernt och i tiden.

Just nu rekryterar vi till omgång två av programmet Automationsingenjör. Med denna 12 veckors utbildning kan du precis som Leontina byta till en karriär inom automationsbranschen. Efter examen väntar en tillsvidareanställning med Academic Work med uppdrag hos ett av deras kundföretag. Läs mer om programmet här.

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-27
Inställda utbildningar

Vi behöver dessvärre meddela att våra sommarprogram i Java och C#.NET har blivit inställda. Detta är en effekt av den rådande situationen med Covid-19 och hur det utvecklat sig och påverkat det svenska samhället.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-18
Onlineutbildning i Coronatider

Sedan utbrottet av Coronaviruset har AW Academy följt utvecklingen noggrant via Folkhälsomyndigheten, WHO och svenska regeringen. Med den senaste rekommendationen från regeringen att all vuxenutbildning bör ske på distans har vi nu övergått till onlineutbildning med samma fokus på kvalitet och effektivitet som tidigare.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-02-07
Academy i Zambia

Två av våra medarbetare, Mattias och Frida, var i november i Zambia på en CSR-resa för att besöka byar där Academic Work bygger skolor för att möjliggöra för fler barn att få en utbildning. Här berättar Mattias om sina intryck.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-11-27
Så blev Miriam Software Engineer och Team Lead

Tidigare i år gick Miriam en intensivutbildning i Java på Academy. Idag jobbar hon som Software Engineer på Swedbank. Det var under Miriams tid på en startup som hon fick upp ögonen för programmering och ville lära sig ännu mer. Hör mer om hennes resa här.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-11-13
Emma: ”Det känns självklart jättebra när man löst ett problem åt en kund”

Emma jobbar som servicetekniker på STANLEY Security. Vi ville träffa henne för att höra mer om vardagen inom säkerhetsbranschen och låta henne slå hål på några vanliga fördomar hon stött på.

Läs mer