Byt karriär nu!
Läs mer

"Några få kodrader kan göra tusentals resenärers vardag lättare"

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
"Det bästa är att det du gör påverkar väldigt många människor, vilket både är utmanande och spännande."

Just nu har du chans att lära dig C#.NET på bara 12 veckor med Academy. Efter examen får du en tillsvidareanställning hos Academic Work med uppdrag hos Trafikverket i Borlänge. Men vad gör man egentligen som programmerare på Trafikverket? Vi har träffat Emil som jobbar som Senior Systemutvecklare, för att höra mer om hans vardag.

Hur växte ditt IT-intresse fram?  

Jag har alltid varit teknikintresserad och hade gjort en del enklare webbutveckling på fritiden innan jag sökte till en civilingenjörsutbildning i Linköping. Men det var när jag skrev kod som verkligen löste problem som gnistan kom fram. Efter examen jobbade jag en tid i Linköping med Javascriptutveckling innan jag till slut hamnade på Trafikverket i Borlänge där jag nu jobbar som Senior Systemutvecklare. Här får jag spendera majoriteten av min tid med att vara produktiv och programmera, just nu mest med C#, TypeScript/Javascript och Powershell.

Vad är det bästa med att jobba på Trafikverket?

Det bästa är att det du gör påverkar väldigt många människor, vilket både är utmanande och spännande. Några få kodrader kan göra tusentals resenärers vardag lättare. Även om du ibland stöter på myndighetsregler som att ta hänsyn till så är det väldigt innovativ miljö, vi ligger i många fall långt fram tekniskt och får ofta testa nya saker och se om systemen kan göras bättre. Det finns även goda möjligheter till vidareutbildning vilket är viktigt i vår bransch.

Sitter du på något extra spännande projekt just nu som du vill berätta lite mer om?

Jag sitter främst med Trafikverkets Öppna Data där majoriteten av användarna är externa systemutvecklare, vilket är lite ovanligt på Trafikverket. Just nu bygger vi en extern datadelningsportal där vi ska samla information kring all öppen data på Trafikverket, som i dagsläget är lite spretigt. Det roliga där är ju tekniken vi sitter med, där .NET Core, GraphQL och Angular är grunden. Eftersom Trafikverket oftast är mycket Backend är det kul att få programmera Webb och Frontend också.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Det är lite blandat, och i många fall går jobbet att styra själv. Jag jobbar mest i team då det är vad som fungerar bäst för mig. Vi jobbar med gemensamma produkter och mål, sitter i samma rum och skulle jag fastna är det bara att prata med en kollega så hjälps man åt. Vi kör både individuellt arbete, parprogrammering och ibland även mobprogrammering beroende på hur stort projektet är. Kunskapsöverföring är viktigt och gör så att alla i teamet hänger med på det senaste och alla blir bättre som utvecklare.

Vad har du för tips för den som söker sig till Trafikverket?

Var orädd! Om du visar driv så kan du komma långt. När jag började var jag en av de yngsta och färskaste systemutvecklarna på Trafikverket, men eftersom jag hade mycket idéer och nya tankesätt så blev jag snabbt drivande mot bland annat ökad automatisering av driftsättningar på hela Trafikverket. Jag fick min nya tjänst till Senior Systemutvecklare mycket på grund av min expertis kring automatisering och att jag vågade vara ifrågasättande.

Är du Emils nästa kollega? Gör urvalstesterna idag för att se om du har vad som krävs. Vi har endast ett fåtal platser kvar så vänta inte med din ansökan.

Trafikverket

Mer på temat 

#samarbeten

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-10-16
Reskilling i praktiken – så funkar det

Andreas Olsson är en av våra mest erfarna lärare på AW Academy. Han har varit huvudlärare på vårt Javaprogram och hjälpt hundratals karriärbytare till en flygande start in i IT-branschen. Sedan ett par veckor tillbaka är han ansvarig lärare för ett Reskill-program vi gör med en av våra kunder. Under 16 veckor utbildar vi 26 interna medarbetare på bolaget inom systemutveckling. Efter utbildningen går de tillbaka till sin arbetsgivare men i nya roller på IT-avdelningen, ett win-win upplägg!

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-06-01
Tillsammans i kampen mot Covid-19

Vissa utbildningsinsatser vi gör känns lite extra bra i magen. Som det tillsammans med Werlabs och Academic Work där vi nu drar ett litet strå till stacken i kampen mot Covid-19. Sissel Gade, ställföreträdande VD för AW Academy, berättar mer om samarbetet.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-07-23
En vanlig dag som processtekniker på Octapharma

Efter sin examen i ekonomi på Södertörnshögskola blev Kevin Cheraghi, 26, erbjuden ett jobb på Octapharma. Under studierna jobbade han extra på transportpackningen där han tog emot och packade ner de läkemedel som Octapharma producerar. Där började ett intresse gro och en nyfikenhet om hur dessa läkemedel producerades.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-04-19
Så ser en vanlig dag som ServiceNow-konsult ut

Just nu rekryterar vi 15 personer till en intensivutbildning i samarbete med ServiceNow och deras partnerbolag, Service Management Academy. Under 12 veckor får du de verktyg du behöver för att börja jobba som Service Now-konsult. Vi har pratat med Henrik Svanberg som har den rollen idag på ett av partnerbolagen, Sofigate.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-04-24
Därför borde du jobba som ServiceNow-konsult

Är du intresserad av teknik och tycker om att bygga långsiktiga relationer? Vårt program Service Management Academy utbildar dig till ServiceNow-konsult på 12 veckor vilket möjliggör ett snabbt karriärbyte där du blir bryggan mellan ServiceNow-plattformen och det partnerföretag du jobbar på. Efter examen får du en garanterad tillsvidareanställning via Academic Work i Stockholm eller Göteborg.

Läs mer