Läs mer

”Om man inte tyckte det var riktigt intensivt så har vi misslyckats”

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
Den största utmaningen är att komma fram till vilka tekniker som vi ska prioritera. I en så kort utbildning måste vi vara hårda med innehållet

Hur skiljer sig Academys utbildningar från andra programmeringsutbildningar och hur ser man till att deltagarna håller jämnt tempo under de intensiva veckorna. Vi tar ett snack med Pontus Wittenmark som är en av huvudlärarna för utbildningen i C#.NET på Academy.

Först, berätta lite om din bakgrund?

”Jag har tidigare jobbat på bland annat utbildningsföretaget Addskills och på it-konsultföretaget Capgemini. Jag driver även konsultföretaget Warm Kitten sedan flera år. Men min kärlek till programmering går ända tillbaks till 90-talet och jag har jobbat med .NET sedan den första betan. Sedan har jag en viss förkärlek till back-end och spelutveckling”, säger Pontus.

Vad var din första tanke när du hörde talas om Academy?

”Jag har tidigare hållit i utbildningar på yrkeshögskolor och sett elever snabbt bli riktigt bra på programmering utan någon tidigare erfarenhet av det. Nyckeln är att vara passionerad, ha rätt driv och tycka programmering är kul. Så jag visste att intensivutbildningar kunde fungera, bara man får in rätt folk. Det var just denna del – antagningsprocessen – som jag tyckte Academy hade löst så bra och som verkligen får konceptet att funka.”

Hur skiljer sig undervisningen från dina tidigare lärarjobb?

”Detta är intensivare. Deltagarna förväntas lägga ner mer egen tid och tempot anpassas i mindre grad till de som har det svårast i klassen. Det handlar om att hitta en bra balans förstås, men om man går klart utbildningen och inte tyckte att det var riktigt intensivt så har vi misslyckats”, menar Pontus.

Vilken är din största utmaning som lärare?

”Den största utmaningen är att komma fram till vilka tekniker som vi ska prioritera. I en så kort utbildning måste vi vara hårda med innehållet. Jag har varit med sedan första Academy-utbildningen och vi har uppdaterat innehållet en hel del sedan dess.”

Hur ser du till att deltagarna håller jämn takt?

”Det gör jag inte – folk har så olika förkunskaper att ett gemensamt tempo vore omöjligt. Istället försöker jag att ha tillräckligt mycket extra utmaningar till de som arbetar fortare.”

Vad tycker deltagarna?

”Jag tycker konsulterna på Academy är mer taggade än hos någon annan utbildningsform som jag har provat på. De är hungrigare och det ger mycket energi tillbaka till oss som lär ut.”

Vad är det bästa med din lärarroll på Academy?

”Det är roligt att få följa deltagarna över en längre tid och se hur de utvecklas i sina yrkesroller. Jag möter ofta alumner från tidigare program och får feedback om vad de tyckte vilket jag försöker ta med mig till nästa gäng”, säger Pontus. ”Den bästa delen av utbildningen är projekten mot slutet. Då arbetar konsulterna i grupp på projekt som de själva har fått välja. Vid de laget är de mer självgående vilket ofta resulterar i riktigt imponerande webbsidor och appar.”

‍Pontus Wittenmark

Mer på temat 

#lärare

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-10-04
"Redovisning kräver kreativitet och problemlösning"

Äntligen är Academy tillbaka med ett program där du på 12 veckor blir redovisningsekonom! Efter avklarad examen är du garanterad ett jobb via Academic Work med uppdrag ute hos ett av deras spännande kundföretag. Vi tror att du med rätt förmågor och motivation kan bli en grym redovisningsekonom – oavsett om du har tidigare erfarenhet av ekonomi eller inte. Hur får vi det att fungera? Vi har träffat Johan Nilsson som är huvudlärare på programmet för att höra mer!

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-07-06
"Som utvecklare måste man hänga med i utvecklingen för att hålla sig aktuell"

Genom Academys unika koncept och tanke om livslångt lärande utmanar vi både utbildningsideal och individens eget ansvar, att man alltid måste arbeta med sin egen utveckling och sitt lärande! Men hur säkerställer vi att våra utbildningar alltid ligger i framkant? Och hur ser vi till att ge våra konsulter bra vanor för hur man även efter utbildningen fortsätter utmana sig själv och lära sig nytt?

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-06-03
Därför är Academy Jessicas favoritställe att utbilda på

Möt Jessica! En av våra fantastiska lärare på Academy som under de senaste 1,5 åren har undervisat i UX på våra IT-program. Förutom att vara lärare på Academy är hon en uppskattad föreläsare på konferenser och events runt om i världen och i övrigt beskriver hon sig själv som en nörd som älskar katter. I den här artikeln får ni läsa mer om varför Academy är Jessicas favoritställe att utbilda på!

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2015-09-25
”Ambition är det viktigaste”

Patrik Jönsson är lärare för Academy och berättar om sin upplevelse av utbildningen och ger tips till dem som söker sig till utbildningen.

Läs mer