Till programmet inom industriautomation
Läs mer

Så byter du till en karriär inom automationsbranschen

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
Jag tycker man ska söka om man vill gå en intensivutbildning med hög kvalité, som inspirerar och på nytt väcker din nyfikenhet inom ämnet.

Efterfrågan på kompetens inom automation och digitalisering växer hos Sveriges industriföretag. Men många företag har utmaningar att hitta denna kompetens. Detta är anledningen till att vi återigen startar programmet inom industriautomation, där du kan bli automationsingenjör på 12 veckor. Nyfiken på detta program? Träffa vår lärare Jouni som berättar mer om varför han sökte sig till industribranschen och om hur det är att undervisa på Academy.

Hej Jouni, vem är du?

- Jag driver mitt egna företag som konsult inom processindustrin. Jag har lång erfarenhet från branschen som projektledare, ledande ingenjör och programmerare för projekt inom processindustrin i flera industriella tillämpningar och miljöer – allt ifrån olja och gas till sopförbränning och vattenrening. Jag driver även flera kurser inom YH-utbildning och jobbar även som lärare på Academy. På fritiden gillar jag att spela gitarr och på hösten hänger gärna hela familjen i skogen för att plocka svamp. Vi kallar oss själva halv-Ölänningar eftersom vi mestadels spenderar våra semestrar på Öland.

Hur började din karriär inom industri och automation?

- Jag gick en högskoleingenjörsutbildning på KTH inom Elektronik, Mekatronik och Robotik. Det som lockade mig till denna bransch var de spännande utmaningarna och problemen som man ställs inför varje dag. Teknikutvecklingen gör också att vi kan möjliggöra smartare system och integrera flera system i en enhetlig teknisk lösning. Det tycker jag är häftigt!

Jobbar du med något spännande projekt just nu?

- Just nu är jag engagerad i ett av Sveriges största industriprojekt, SFA. Detta är ett projekt i 10 miljardersklassen med en projektlängd som löper mellan åren 2014-2029. Vi ska riva Bromma reningsverk och fördubbla kapaciteten på anläggningen i Henriksdal, där vi ska installera en ny membranteknik som renar avloppsvatten på ett effektivare sätt, samtidigt som vattnet som kommer ut är renare än i dagens befintliga reningsprocess. Detta projektet är det mest utmanande projekt jag hittills varit med i under min karriär. Det är det som också gör det väldigt spännande.

Hur ser framtiden ut inom denna bransch?

- Vi står nu inför ett skifte när det gäller automation. IoT, AR, VR och AI kommer revolutionera automationstillämpningarna. Snart kommer vi ha system i system som senare utvecklar sig till självstyrande system. Våra roller inom automation kommer att förändras under de 20 närmsta åren och vi inom automation är med och driver utvecklingen.

Hur var det att undervisa på Academy?

- Största skillnaden mot traditionell utbildning är att tempot är högre på Academy och kräver 100% engagemang hos deltagarna. Det finns också ett större incitament att ta examen från utbildningen på Academy eftersom man garanteras en anställning efter examen.

Varför tycker du man ska söka till utbildningen för att bli automationsingenjör på 12 veckor?

- Jag tycker man ska söka om man vill gå en intensivutbildning med hög kvalité, som inspirerar och på nytt väcker din nyfikenhet inom ämnet. Alla deltagare är lika engagerade som du kommer vara så du kommer även att lära av andra. Det är ett bra komplement till dagens lärandesystem. Arbetsmarknaden skriker efter nya stjärnor och du kommer utan tvekan bli en av dem efter en examen från Academy.

Är du nyfiken på industriautomation och kan se dig själv jobba i liknande projekt som Jouni? Ta chansen och byt karriär med Academy, efter examen garanterar vi dig en tillsvidareanställning hos Academic Work. Inga förkunskaper krävs! Läs mer om programmet här.

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-02-07
Academy i Zambia

Två av våra medarbetare, Mattias och Frida, var i november i Zambia på en CSR-resa för att besöka byar där Academic Work bygger skolor för att möjliggöra för fler barn att få en utbildning. Här berättar Mattias om sina intryck.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-12-19
Leontina bytte till en karriär inom automation med Academys 12 veckors utbildning

Efter att ha jobbat inom juridik och fastighetsbranschen i drygt 10 år ville Leontina prova på något helt nytt. Hon valde därför utbilda sig till Automationsingenjör på Academy. Hör henne berätta om varför hon sökte sig till automationsbranschen och hur det var att gå denna intensiva utbildning.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-11-27
Så blev Miriam Software Engineer och Team Lead

Tidigare i år gick Miriam en intensivutbildning i Java på Academy. Idag jobbar hon som Software Engineer på Swedbank. Det var under Miriams tid på en startup som hon fick upp ögonen för programmering och ville lära sig ännu mer. Hör mer om hennes resa här.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-11-13
Emma: ”Det känns självklart jättebra när man löst ett problem åt en kund”

Emma jobbar som servicetekniker på STANLEY Security. Vi ville träffa henne för att höra mer om vardagen inom säkerhetsbranschen och låta henne slå hål på några vanliga fördomar hon stött på.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-11-11
IT-intresse och kundfokus fick Sebastian att välja en karriär inom Salesforce

Sebastian har en bakgrund som produktchef på ett företag som distribuerar elektroniska säkerhetsprodukter. När han ville jobba mer hands-on med IT i en kundcentrerad organisation, blev Salesforce nästa självklara steg i karriären. Hör mer om hur Sebastian förverkligade detta med intensivutbildningen Academy for Salesforce vintern 2019.

Läs mer