Se aktuella program
Läs mer

Så gör du om du vill byta karriär

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office

Är du en av alla som gav nyårslöftet att byta jobb eller kanske rentav karriär under 2019 men vet inte hur du ska ta dig vidare? I den här artikeln hjälper vi dig ta steget mot ditt nya yrke!

Grattis! Att faktiskt veta vad man vill göra härnäst är den knepiga biten. Nu när du har ett mål behöver du endast utarbeta en plan för att nå dit och sedan jobba för att checka av delmålen på vägen mot din nya karriär.

Uppdatera din LinkedIn profil

Börja med att gå in på LinkedIn och uppdatera din profil såatt den är aktuell. Skriv sedan ett inlägg och berätta om vad du vill göra förde kontakter du har här. LinkedIn är till för ditt professionella nätverk ochgenom att berätta för fler om vart du vill nå, kommer fler kunna jobbatillsammans för att hjälpa dig med det. Och kommer förhoppningsvis även medvärdefulla tips på vägen.

Se över vilka kvalifikationer som krävs

Om du vill byta bana helt kan du behöva gå tillbaka tillskolbänken för att landa det första jobbet i din nya karriär. I vissa fall kan det gå utan att behöva plugga någonting och istället lära upp sig genom att få en praktikplats, gå ett traineeprogram eller att ett företag helt enkelt kan tänka sig att lära upp dig från grunden. Att du har en helt annan erfarenhet i bagaget behöver inte vara till en nackdel, utan det kan istället vara något som företag värdesätter eftersom dina erfarenheter ger ett team andra,kompletterande infallsvinklar.

Ta kontakt med rekryteringsföretag

För att få ännu mer kött på benen kring vad för kvalifikationer som krävs för det yrket du vill ha kan det vara är god idé att ta kontakt med ett eller flera rekryteringsföretag så som Academic Work. Be att få prata med någon som rekryterar till den typen av tjänst du vill ha och berätta att du är intresserad av att byta karriär. Förutom att få värdefull information som hjälper dig på traven så har du nu etablerat en bra kontakt som kan hjälpa dig landa jobbet när du är redo!

Vilka möjligheter finns?

Om du behöver plugga för att addera nya eller fräscha upp kunskaper så är det nu dags att ta reda på vilka alternativ som passar dig. Det finns idag flera olika utbildningsvägar att gå. Alla vägar passar inte alla utan du behöver välja det alternativ som du tror passar dig bäst baserat på bland annat studieteknik, möjlighet att vara utan inkomst under en period, möjlighet att flytta till en ny stad och så vidare.

Universitet eller högskola

Du kan till exempel läsa till ett par år på ett universitet eller högskola. Detta är det alternativ som tar lång tid innan du får ut en examen och kan börja jobba, å andra sidan ger det dig en bra och stabil grund att stå på och utgå från. De flesta universitets- och högskoleprogram är teoretiskt lagda och innehåller sällan speciellt mycket praktik. En annan fördel är att det ofta är luftiga scheman och att du kan hinna ta ett extrajobb vid sidan av för att samla på dig erfarenhet och extra pengar.

Yrkeshögskola

Om du istället vill lära dig genom praktisktillämpning så kommer antagligen en yrkeshögskola eller liknande passa dig bättre. Dessa är ofta mycket smalare än en universitets- eller högskoleutbildning och fokuserar på 1 yrkesområde. Det finns idag många yrkeshögskolor runt om i Sverige och de utbildar till många olika yrken. Om du kommer fram till att en YH-utbildning kommer passa dig bäst så finns det hemsidor som jämför de olika utbildningarna, du hittar en av dom här.

Accelerated Learning program

Det snabbaste sättet att byta karriär är genom Accelerated Learning program. Om Universitetsutbildningar sträcker sig över flera år och huvudsakligen är teoretiska så är dessa program den raka motsatsen. Accelerated Learning program fokuserar på 1 yrkesroll och att du ska lära dig precis det du behöver kunna för att snabbt ta dig ut på arbetsmarknaden, och har de kunskaper som krävs för att du ska vara produktiv på jobbet från dag 1. Nackdelen här är att de är väldigt smala, i och med att de fokuserar på en yrkesroll, däremot är programmen endast 12 veckor och många garanterar dig en tillsvidareanställning efter examen. Ytterligare en nackdel med denna typen av program är att utbudet än så länge är ganska smalt men det utökas mer och mer för varje år som går. Är du intresserad av ett snabbt karriärskifte in i arbetsledning, ekonomi- eller IT-branschen så är detta den absolut snabbaste vägen till en garanterad tillsvidareanställning.

SÖK

Nu när du vet vilken väg som passar dig bäst, sök! Våga ta steget!

Mer på temat 

#accelerated-learning

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-07-16
Learn JavaScript with AW Academy

This summer we go live with a new concept at AW Academy – the Online Coding Bootcamp. A new way to learn how to code in 10 weeks with us. We had a chat with Hanna E Andersson who is the Program Manager and responsible for the admissions of the program.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-06-29
Learning outcomes – nyckeln till effektiv utbildning

För att en organisation ska växa och utvecklas behöver du se till att människorna inom den växer. För att få till det tror vi på att fokusera på lärande och kontinuerliga utbildningsinsatser. Men utbildning kan lätt var både ineffektiv och dyr. Du behöver hitta ett sätt att se till så det är kostnadseffektivt och på kort tid ger dig önskat resultat.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-04-29
NU är rätt tid att utbilda medarbetare!

Mattias Varén är Educational Specialist hos oss på AW Academy och har sedan en tid tillbaka fokuserat på att prata med kunder om vår Corporate Training-lösning. Alltså möjligheten för företag att skräddarsy intensivutbildningar för sin befintliga personal. Det vill vi såklart veta mer om.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-30
When live as one learns made more sense than ever!

At AW Academy we follow five methods when it comes to teaching and learning, five methods that we base our training on since we know they lay the foundation for efficient learning. The methods we use are Accelerated Learning, Action Learning, Peer to Peer, Growth Mindset and Lifelong Learning.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2017-06-21
Hur hittar man rätt talang?

På en utbildningskonferens i USA nyligen pratade Jeff Weiner, vd på LinkedIn, om vikten av att rekrytera talanger baserat på motivation och passion, snarare än betyg. Genom att vidga sina vyer, till exempel inte bara rekrytera från toppuniversiteten, kan företag hitta värdefull talang med rätt ”growth mindset”. Rekryterare missar lätt dessa talanger när de går igenom ansökningar och LinkedIn-profiler, menar Jeff, men allt oftare märker företaget att det är just dessa personer som bidrar mest.

Läs mer