Läs mer om programmet
Läs mer

Sanna: "Därför ska du satsa på en karriär som besiktningsingenjör"

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
"Min roll idag består av kontroller på olika tryckkärl, däribland pannor. Dels kryper jag i kärlen för att kontrollera det tryckbärande skalet, sen testas även alla säkerhetsfunktioner". - Sanna Sandkvist

Sanna Sandkvist brinner för att ständigt utvecklas och att bygga relationer med sina kunder – detta har gjort att hon trivs extra bra i rollen som besiktningsingenjör. Vi träffade henne för att lära oss mer om vad man gör i rollen och varför du som kvinna inte ska tveka att ge dig in i denna bransch.

Hur började du din karriär?

Min pappa jobbade som drifttekniker på ett kraftvärmeverk och det fick mig att bli nyfiken på branschen. Jag började sen själv jobba på ett kraftvärmeverk som drifttekniker och fick då köra och övervaka pannor. En panna är ett tryckkärl där man eldar för att generera ånga, varm- eller hetvatten. Energin från bränslet omvandlas genom pannan och i slutändan produceras elenergi och fjärrvärme. För ca 5 år sedan började jag jobba som besiktningsingenjör på Kiwa Inspecta. Min roll idag består av kontroller på olika tryckkärl, däribland pannor. Dels kryper jag i kärlen för att kontrollera det tryckbärande skalet, sen testas även alla säkerhetsfunktioner.

Hur ser vardagen ut i rollen som besiktningsingenjör?

Jag besöker olika kunder för att inspektera och kontrollera alltifrån pannor, ångkärl och rörledningar. Det är viktigt att allt fungerar som det ska och är säkert. Hittas brister eller skador måste dessa åtgärdas. Arbetet är fritt där jag planerar mina dagar själv och tar mig mellan olika kunder i Halmstad med omnejd. Rollen är varierande och jag får träffa många olika kunder och verksamheter vilket är något är väldigt givande. Oftast jobbar jag ensam men några gånger om året åker vi till större anläggningar på ett så kallat storstopp. Här kan vi vara uppåt 30 besiktningsingenjörer samtidigt som under någon vecka går igenom en hel anläggning. Detta är roligt eftersom man här får chans att träffa andra kollegor och utbyta erfarenheter med varandra.

Vad tycker du är roligast i rollen?

Att man aldrig blir fullärd! Nya situationer uppstår hela tiden. Ibland kan man komma ut till en ny kund där man ska kontrollera något för första gången. Då får man lita på sina tekniska kunskaper och tidigare erfarenheter för att veta vad man ska göra. Sen kan man alltid ringa en kollega för att be om hjälp. Innan man börjar får man genomföra olika tentor och praktik i alla möjliga projekt så att man känner sig trygg i det man gör från dag ett.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga för att trivas i rollen?

Att våga ta plats och tro på sin egen förmåga. Det är viktigt att stå på sig om man exempelvis måste stänga ner en maskin på grund av säkerhetsskäl. Det är flest män som jobbar som besiktningsingenjörer, men kvinnor kan självklart göra ett lika bra jobb!  

Hur är Kiwa Inspecta som arbetsgivare?

Jag trivs bra hos Kiwa Inspecta. De vill satsa på personalen och med eget driv och engagemang finns stora utvecklingsmöjligheter framåt.

Är du nyfiken på att lära dig mer om rollen som besiktningsingenjör? Kika in vårt program Kiwa Inspecta för att se om detta kanske är ditt nya framtidsyrke. Just nu har du chans att tillsammans med Academy utbilda dig till besiktningsingenjör på 12 veckor!

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-27
Inställda utbildningar

Vi behöver dessvärre meddela att våra sommarprogram i Java och C#.NET har blivit inställda. Detta är en effekt av den rådande situationen med Covid-19 och hur det utvecklat sig och påverkat det svenska samhället.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-18
Onlineutbildning i Coronatider

Sedan utbrottet av Coronaviruset har AW Academy följt utvecklingen noggrant via Folkhälsomyndigheten, WHO och svenska regeringen. Med den senaste rekommendationen från regeringen att all vuxenutbildning bör ske på distans har vi nu övergått till onlineutbildning med samma fokus på kvalitet och effektivitet som tidigare.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-02-07
Academy i Zambia

Två av våra medarbetare, Mattias och Frida, var i november i Zambia på en CSR-resa för att besöka byar där Academic Work bygger skolor för att möjliggöra för fler barn att få en utbildning. Här berättar Mattias om sina intryck.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-12-19
Leontina bytte till en karriär inom automation med Academys 12 veckors utbildning

Efter att ha jobbat inom juridik och fastighetsbranschen i drygt 10 år ville Leontina prova på något helt nytt. Hon valde därför utbilda sig till Automationsingenjör på Academy. Hör henne berätta om varför hon sökte sig till automationsbranschen och hur det var att gå denna intensiva utbildning.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-11-27
Så blev Miriam Software Engineer och Team Lead

Tidigare i år gick Miriam en intensivutbildning i Java på Academy. Idag jobbar hon som Software Engineer på Swedbank. Det var under Miriams tid på en startup som hon fick upp ögonen för programmering och ville lära sig ännu mer. Hör mer om hennes resa här.

Läs mer