Läs mer

Sex kvinnor att inspireras av

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office

Idag är det Internationella kvinnodagen och vad passar då bättre än att lyfta kvinnor som påverkat och inspirerat våra konsulter?

Den 8 mars varje år infaller Internationella kvinnodagen, en dag som finns för att uppmärksamma det systematiska underordnandet av kvinnor i samhället, ojämställdhet och kvinnors situation runtom i världen. En väldigt viktig dag helt enkelt! När vi ställde frågan till våra konsulter om vilka som inspirerar dom så lyfts både författare, konstnärer och entreprenörer. Nu är det bara att inspireras!

”Min kvinnliga förebild är Jane Austen. Hon gick emot sin tids normer att gifta sig och bilda familj, och valde istället att satsa på en karriär som författare. Hon skrev romaner om kvinnor för kvinnor, i en värld där nästan alla författare var män. Jane Austen inspirerar mig till att följa mitt intresse för programmering, även om det är ett yrke dominerat av män. Hennes otroliga bedrift ger mig kraft att lita på mina egna förmågor, och utan det skulle jag inte vågat satsa på Academy och en karriär inom IT” - Elsa Nordén, C#.NET VT19

”Khatija, Fatima och Aisha är mina förebilder. De bar alla slöja men det stoppade inte Kahtija från att bli en framgångsrik entreprenör! Fatima bar på slöja men det stoppade inte henne från att bli en ledare! Aisha bar slöja men det stoppade inte henne till att vara en 'scholar'!" – Durre Shewar Malik, JavaScript VT19

”En av mina kvinnliga förebilder är humanitären Oprah Winfrey. Winfrey är en fenomenal kvinna som använt sina många motgångar och 'nay-sayers' motivera henne till att skapa en bättre värld för oss alla. Och viktigast av allt är att hon gjort det på sätt som hon älskar. Hon har och forsätter att inspirera mig varje dag till att studera på Academy och bli It-konsult, där jag i nära framtid får arbeta med teknik som kan hjälpa personer med diagnoser inom autismspektrum” – Arsema Kifle, JavaScript VT19

”Frida Kahlo är en av mina favoritpersoner. Hon var en intensiv, modig och fantastisk kvinna som lämnade efter sig ett fantastiskt arv – inte bara i form av sina målningar, utan också i sina ord och visdomar samt det exempel hon var i sin kamp. Hon har lidit mycket men hon har aldrig sett sig som ett offer” - Tania Villanueva, Redovisningsekonom VT19

Mitt favoritcitat från Frida är: ”Smärta, njutning och döden är inget mer än livets process. Den revolutionerande kampen hos denna process är en öppen dörr till intelligens”, fortsätter Tania.

Att fylla på IT- och teknikmarknaden med fler kvinnor är något Academy jobbar aktivt med.

”Alla vinner på att ha jämställda team och få fler perspektiv när produkter och tjänster ska skapas eller underhållas. Vi vet också att mer jämställda grupper leder till ökade resultat och dynamik på företag, vilket vi självklart vill vara med och bidra till! Vi har i snitt 35% kvinnor på våra program men är inte nöjda förrän vi nått 50%” – Emelie Bernhardsson, vd Academy.

”Jag har ingen specifik kvinnlig förebild men inspireras av många. Framförallt de som gör det de brinner för och inte ber om ursäkt för sig själva. De som står upp för sig själva och samtidigt backar andra. De tycker jag är förebilder!”, fortsätter Emelie.

Academy står bakom flera initiativ för att stödja kvinnor i IT-branschen. På söndag den 10 mars är vi med och sponsrar Pink Programmings kodevent. Om du inte har anmält dig se till att göra det direkt – där finns det ännu fler kvinnor att inspireras av!

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-27
Inställda utbildningar

Vi behöver dessvärre meddela att våra sommarprogram i Java och C#.NET har blivit inställda. Detta är en effekt av den rådande situationen med Covid-19 och hur det utvecklat sig och påverkat det svenska samhället.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-18
Onlineutbildning i Coronatider

Sedan utbrottet av Coronaviruset har AW Academy följt utvecklingen noggrant via Folkhälsomyndigheten, WHO och svenska regeringen. Med den senaste rekommendationen från regeringen att all vuxenutbildning bör ske på distans har vi nu övergått till onlineutbildning med samma fokus på kvalitet och effektivitet som tidigare.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-02-07
Academy i Zambia

Två av våra medarbetare, Mattias och Frida, var i november i Zambia på en CSR-resa för att besöka byar där Academic Work bygger skolor för att möjliggöra för fler barn att få en utbildning. Här berättar Mattias om sina intryck.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-12-19
Leontina bytte till en karriär inom automation med Academys 12 veckors utbildning

Efter att ha jobbat inom juridik och fastighetsbranschen i drygt 10 år ville Leontina prova på något helt nytt. Hon valde därför utbilda sig till Automationsingenjör på Academy. Hör henne berätta om varför hon sökte sig till automationsbranschen och hur det var att gå denna intensiva utbildning.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-11-27
Så blev Miriam Software Engineer och Team Lead

Tidigare i år gick Miriam en intensivutbildning i Java på Academy. Idag jobbar hon som Software Engineer på Swedbank. Det var under Miriams tid på en startup som hon fick upp ögonen för programmering och ville lära sig ännu mer. Hör mer om hennes resa här.

Läs mer