Till programmet
Läs mer

Shubhams väg via AW Academy till jobbet inom Cyber Security

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
Om man är intresserad av IT, triggas av utmaningar, vill fortsätta lära sig nytt i en dynamisk omgivning är definitivt IT-säkerhet en bra matchning.

Just nu rekryterar vi till vår första intensivutbildning inom Cyber Security. Under 12 intensiva veckor lär sig deltagarna IT-säkerhet för att kunna hjälpa bolag minimera digitala risker. Cyber Securitymarknaden väntas växa med nästan 10% under 2020 och är högprioriterat hos svenska företag. Vi träffade Shubham Mittal, alumn från AW Academy som idag jobbar med Cyber Security på Swedbank.

Hej Shubham, berätta vem är du?

Jag är civilingenjören från Indien som tog en master i construction management i England. Sedan min examen har jag jobbat som konsult inom Infrastructure Engineering och även bott ett par år i Kenya. När min fru ville göra sin master vid Göteborgs Universitet var beslutet enkelt att stötta henne och vi flyttade tillsammans med vår nu 6åriga dotter till Sverige.

Hur kom det sig att du ville byta karriär till IT?

Efter min examen har mitt intresse för IT bara växt. Jag brukade skapa system i programmeringsspråket C för att göra beräkningar för bärighet och design av byggkomponenter men kunde ändå inte starta en karriär inom området. När vi flyttade till Sverige och jag började leta och nätverka för att hitta ett nytt jobb, upptäckte jag att svenska arbetsgivare snarare värdesatte kunskaper än bakgrund och kände att nu hade jag chansen att börja jobba inom IT. Jag befann mig på rätt plats vid rätt tillfälle i landet fullt av start ups och Unicorns! Jag hittade AW Academys intensivutbildning i Java tillsammans med Swedbank och det blev startskottet för mig. Jag är väldigt tacksam för den här möjligheten att byta karriär till IT, jag älskar mitt jobb!

Hur upplevde du din tid på AW Academy?

Jag hade en jättebra erfarenhet av AW Academy. Inledningsvis var det tufft att komma in i Java som programmeringsspråk men läraren Andreas var fantastisk. Han fanns alltid där för att stötta och hjälpa en framåt. De veckovisa checkpointsen pushade oss i rätt riktning och man ville alltid leverera bra resultat. Utbildningen byggde på korta och långa projekt i team som var perfekt designade för att komma in i rollen som självständiga full stack utvecklare. Vid slutprojektet var jag faktiskt förvånad över hur mycket vi hunnit åstadkomma och jag lära mig under endast 12 veckor. Min klass på 15 olika individer var också helt fantastisk, vi stöttade varandra i våra läranderesor och fick ett starkt band. Lärandemiljön på Campus är väldigt bra och jag saknar våra pizzakvällar efter en lång dag vid datorn. Jag kände mig aldrig ensam under min tid på AW Academy utan hade alltid stöttning från klassen, min konsultchef på Academic Work, lärarna och min Program Manager Saga, det är jag väldigt tacksam för.

Efter din examen för ett år sedan har du jobbat med Cyber Security på Swedbank, hur är det?

Inledningsvis var det rätt tufft eftersom jag pluggat Java och sen fick börja jobba inom Informationssäkerhet utan Javautveckling. Så jag fick börja en ny läranderesa och tack vare en bra onboardning från Swedbank som innehöll skuggning av kollegor fick jag en bra förståelse för hur ITsäkerhet fungerar på bolaget. Det är såklart en väldigt viktig och stor funktion inom Swedbank, jag jobbar inom Identity and Access Management som är ett spännande område! Vi underhåller 1000tals applikationer så varje projekt är nytt vilket innebär nya utmaningar varje dag. Jag gör också en del Javautveckling på ett av verktygen för identitetshantering vilket är rätt coolt. Målsättningen är att automatisera hela lifecycle management processen för en medarbetare från första dagen på Swedbank tills man slutar eller blir förflyttad. Under dessa 1,5 år har jag lärt mig infrastruktur, domänhantering, mjukvara för identitetshantering, Azure Cloud och jag lär mig fortfarande något nytt, varje dag! Det bästa med mitt jobb är att det är ingen som får en att känna sig som ny och oerfaren, det finns alltid utrymme för att ställa frågor till seniora, lära sig och dela kunskap – vi har riktigt bra teamkänsla! När du sen ser din kod fungera eller en applikation du ansvarat för go live, då är det riktigt kul!

Varför rekommenderar du att börja jobba inom Cyber Security?

Givet att IT-landskapet har förändrats så mycket och stordatorer bytts ut mot smartphones, vi är uppkopplade mycket mer och de enorma mängder data som finns har lett till att även cyberattacker har ökat. Om man är intresserad av IT, triggas av utmaningar, vill fortsätta lära sig nytt i en dynamisk omgivning är definitivt IT-säkerhet en bra matchning. Jag och mina kollegor utgör det första hindret för attacker och det är såklart att med det kommer en känsla av ett stort ansvar och att vi gör något viktigt. Hackare söker hela tiden efter sårbarheter och du jobbar ofta mot tighta deadlines för att förhindra attacker.

Cyber Security ger dig också möjlighet att utvecklas till nya områden t.ex. kan du gå från programmering och utveckling till arkitektur och policys. Det är också en bransch som verkligen har ljusa utsikter och det behövs mycket ny kompetens här.  

Vad är dina bästa tips för att komma in på AW Academy?

1. Var tydlig med din målsättning och vad du förväntar dig av en framtida karriär.

2. Försök se hur din tidigare erfarenhet kan gynna din resa mot en ny karriär och lyft fram det i intervjun.

3. Öva på logiska- och personlighetstester innan du startar ansökningsprocessen.

4. Om konsultuppdraget redan är bestämd till ett specifikt företag efter utbildningen, läs på om företaget för att kunna ge ett bra och påläst intryck!

5. Det kan vara hög press och många utmaningar inom Cyber Securityområdet – så var förberedd på det!

Missade vi att fråga Shubham något? Eller vill du komma i kontakt med honom? Mejla oss på info@awacademy.se. Vi har fortfarande ett par platser kvar på programmet inom Cyber Security, efter examen väntar en tillsvidareanställning via Academic Work med uppdrag i Stockholm, Örebro, Borlänge, Karlstad eller Karlskoga. Läs mer och starta ansökningsprocessen redan idag via programsiten.

Mer på temat 

#konsulter-berättar

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-05-05
Felix hittade hem till programmeringen

Longboardåkaren Felix Alm gick från pipetter i labbet till IT-branschen på 12 veckor via Javaprogrammet 2017. Idag jobbar han som systemutvecklare på den digitala mobiloperatören Telness.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-10
Lokföraren som såg en annons på pendeltåget och byter spår via AW Academy

Ludwig Havasi går just nu Javaprogrammet på Campus i Kista, Stockholm. Den här konsulten har tidigare jobbat som lokförare och spenderat många timmar på spåret. Det var det starka IT-intresset i samband med annonserna på pendeltågen om ett 12 veckorsprogram som gjorde att han tillslut bestämde sig för att söka till AW Academy.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-02-24
Från säljare till programmerare på 12 veckor!

Patrik Fridström gick AW Academys utbildning i Java hösten 2017, nu jobbar han i ett team som förbättrar kundupplevelsen i en apotekskedja. Vi träffade Patrik för att höra mer om varför han ville ge sig in i IT:s föränderliga värld.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-08-12
3 snabba frågor med konsulten Andreas

Vill du få en inblick i våra konsulters vardag på Academy? Klart du vill! Vi ger dig tre snabba frågor och svar med konsulten Andreas.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-08-21
Christoffer spetsade sin IT-kompetens med en 12 veckors intensivutbildning i C/C++

På fritiden varvar Christoffer Palm kampsport och husrenovering med ett av hans största intressen, nämligen IT. Han har alltid haft ett intresse för teknik, datorer och spel och han har även en utbildning som nätverks- och systemtekniker från Jönköping Tekniska Högskola. För drygt ett år sedan valde han att ta en annan riktning i karriären och började Academys intensivutbildning i C/C++. Vi är nyfikna på vad som gjorde honom intresserad av C/C++ och vad han jobbat med sedan examen från Academy.

Läs mer