Bli lärare på Academy
Läs mer

"Som utvecklare måste man hänga med i utvecklingen för att hålla sig aktuell"

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office

Genom Academys unika koncept och tanke om livslångt lärande utmanar vi både utbildningsideal och individens eget ansvar, att man alltid måste arbeta med sin egen utveckling och sitt lärande! Men hur säkerställer vi att våra utbildningar alltid ligger i framkant? Och hur ser vi till att ge våra konsulter bra vanor för hur man även efter utbildningen fortsätter utmana sig själv och lära sig nytt?

Vårt svar är att arbeta med grymma lärare! Vår lärare Andreas Olsson, huvudlärare på Java programmet, åkte på konferens, både för att utvecklas själv och genom det utveckla vårt Javaprogram. Men att åka på konferens är också hans sätt att visa på en vana som för honom bidrar till livslångt lärande.

Spring I/O är den största konferensen för Spring Framework i Europa, och hålls varje vår under två dagar i Barcelona. Spring Framework är ett ledande ramverk för Java-utveckling, och konferensen fokuserar på Spring men tar även upp andra Java-relaterade ämnen. Årets konferens var den sjunde sedan starten och den blev utsåld precis som föregående år, trots att årets konferens var dubbelt så stor med 1000 deltagare.

 Varför åker du till konferensen Spring I/O?

Jag började använda Spring redan 2004 när det var väldigt nytt, och har därefter fortsatt att specialisera mig på detta ramverk. När man har valt att nischa in sig på detta område är det väldigt inspirerande att åka till just Spring I/O, där de senaste nyheterna avhandlas av nyckelpersonerna inom området. Pivotal, företaget bakom Spring, sponsrar konferensen och flera ledande personer som jobbar med Spring håller presentationer och workshops.

Vad tar du med dig därifrån?

Jag tar med mig att ett stort fokus inom Spring just nu är reactive programming sedan stöd för detta har lagts till i senaste versionen av Spring. En annan viktig trend som fortsätter är fokus på cloud-native, dvs hur man utvecklar applikationer på bästa sätt för att driftas på molnplattformar. En nyare trend är stödet för att programmera i Spring med Kotlin, som är ett alternativt språk till Java.

Hur förbereder man sig inför en sån här konferens?

Jag läser i förväg igenom programmet, vilka presentationer och workshops det innehåller, och vilka nyckelpersoner som deltar. Redan då kan man utläsa vilka de viktigaste trenderna är, planera vilka delar man ska delta i, och läsa in sig på dessa ämnen. Som utvecklare väljer jag presentationer och workshops som intresserar mig för att de kan underlätta när jag utvecklar, men som lärare väljer jag även efter var jag kan få inspiration just som lärare. Det kan handla om att delta på vissa workshops för att de hålls av en person man inspireras av eller att vissa ämnen passar väl ihop med kurser jag själv håller i som lärare.

Varför tycker du att man som lärare ska åka på sådana här konferenser?

Jag tycker att det är viktigt att som lärare ligga i framkant inom de områden man specialiserar sig på. En sådan här konferens ger mig som lärare just detta. Man kan även som lärare inspireras av hur ledande personer inom området lägger upp sina presentationer och workshops, för att kunna använda nya idéer i sina egna utbildningar.

Hur arbetar du annars med livslångt lärande och att ständigt utvecklas?

Som utvecklare måste man hänga med i utvecklingen för att hålla sig aktuell, och detta gäller ännu mer som lärare. För min del är systemutveckling med Java och Spring mitt stora intresse, så det faller sig naturligt att ständigt läsa på och testa nya saker som kommer upp inom området. En intressant skillnad när jag började arbeta mer som lärare än som utvecklare är att jag nu hela tiden fokuserar på hur jag ska lära ut allt nytt jag lär mig. Om man ska kunna lära ut någonting gäller det att man verkligen kan ämnet, och det är lite extra sporrande för mig när det gäller att ständigt utvecklas.

Vad är dina 3 bästa tips för att jobba med livslångt lärande?

Det finns så enormt mycket bra information på nätet, så mitt första tips är att ta vara på all denna kunskap och lägga tid på att läsa in sig på allt nytt som händer inom det område man fokuserar på. Om man ska kunna hålla sig ajour kontinuerligt genom livet ska det helst inte vara för opraktiskt. Därför är det en fördel att det är så lätt åtkomligt att hålla koll genom exempelvis bloggar, online-kurser eller youtube. Mitt andra tips är att inte bara nöja sig med att läsa eller se videos utan att även verkligen testa praktiskt att använda kunskapen genom att programmera. Det kan vara små testprogram eller lite större projekt men det viktigaste är att verkligen programmera för man lär sig så mycket mer genom att göra och inte bara läsa. Ett tredje tips är att delta med andra likasinnade, på exempelvis konferenser, för det är inspirerande att möta och lära sig av andra som specialiserar sig på samma område.

Vill du också bli lärare på Academy? Skicka en ansökan till rebecca.heden@academy.se. Just nu söker vi bland annat lärare till vårt Javaprogram i höst!

Mer på temat 

#lärare

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-10-04
"Redovisning kräver kreativitet och problemlösning"

Äntligen är Academy tillbaka med ett program där du på 12 veckor blir redovisningsekonom! Efter avklarad examen är du garanterad ett jobb via Academic Work med uppdrag ute hos ett av deras spännande kundföretag. Vi tror att du med rätt förmågor och motivation kan bli en grym redovisningsekonom – oavsett om du har tidigare erfarenhet av ekonomi eller inte. Hur får vi det att fungera? Vi har träffat Johan Nilsson som är huvudlärare på programmet för att höra mer!

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-06-03
Därför är Academy Jessicas favoritställe att utbilda på

Möt Jessica! En av våra fantastiska lärare på Academy som under de senaste 1,5 åren har undervisat i UX på våra IT-program. Förutom att vara lärare på Academy är hon en uppskattad föreläsare på konferenser och events runt om i världen och i övrigt beskriver hon sig själv som en nörd som älskar katter. I den här artikeln får ni läsa mer om varför Academy är Jessicas favoritställe att utbilda på!

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2015-09-25
”Ambition är det viktigaste”

Patrik Jönsson är lärare för Academy och berättar om sin upplevelse av utbildningen och ger tips till dem som söker sig till utbildningen.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2016-10-31
”Om man inte tyckte det var riktigt intensivt så har vi misslyckats”

Hur skiljer sig Academys utbildningar från andra programmeringsutbildningar och hur ser man till att deltagarna håller jämnt tempo under de intensiva veckorna. Vi tar ett snack med Pontus Wittenmark som är en av huvudlärarna för utbildningen i C#.NET på Academy.

Läs mer