Läs mer om våra IT-program
Läs mer

Träffa Oscar, vår lärare i C#.NET

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
Något jag gillar extra mycket är att se personer upptäcka en dold talang. Jag har haft flera deltagare som upptäckt programmering sent i livet och som har en riktig fallenhet för det. De lär sig snabbt och blir förvånade över hur fort det går.

Lärarna är extremt viktiga för oss på Academy. Det är dem som pushar, coachar och utmanar våra deltagare varje dag. Men vilka är våra lärare och vad gör de när det inte undervisar på Academy? Vi ställde några frågor till en av dem, Oscar Olsson, som utbildar inom C#.NET.

Hej Oscar, vem är du?

- Jag är 44 år, uppväxt i Lerum men bott i Göteborg sedan 20 år. På fritiden gillar jag att träna, spela tennis och bygga saker med papiér-maché. Sedan fem år tillbaka driver jag företaget happybits.se där jag programmerar och håller utbildningar åt företag och bootcamps för Academy.

Har du alltid vetat att programmering var något för dig?

- När jag var ung började jag programmera men det var inte självklart att jag skulle ägna mig åt det professionellt. Min karriär tog fart efter att jag pluggat datavetenskap på Göteborgs Universitet och Artificiell Intelligens i Dublin. Efter studierna flyttade jag till Stockholm. Väl där jobbade jag i webbranschen på Icon Medialab och senare Adera. Det var här mitt verkliga intresse för programmering växte fram. Och vad är det som jag tycker är så spännande då? Jo, först är det skaparglädjen. Att kunna skapa något ur ingenting. Det är coolt. Sen tycker jag programmering har en mystisk sida. Det är något magiskt bakom programkod och att det funkar överhuvudtaget, även om allt i grunden är strikt logik såklart. På senare år har jag även blivit passionerat intresserad av att utbilda. Att lära ut och att se andra människor växa är väldigt givande. Detta har gjort att jag hållit i flera utbildningar inom C#.NET på Academy bland annat.

Berätta om några spännande projekt du jobbat med?

- Det är svårt att välja. Men ett projekt som var tufft men roligt var en e-handelsajt som säljer designade golv åt bland annat offentlig sektor och hotell. De satsar mycket på estetik och de ställde höga krav på design. Här fick jag och en frontend-programmerare bygga allt från scratch, vi höll på i tre månader. Resultatet blev en modern webapplikation på flera språk och en databas där redaktörer kan uppdatera produkter och innehåll på ett smidigt sätt. Det roligaste med att bygga en sajt är friheten att välja hur ett problem ska lösas och att experimentera med olika tekniska lösningar. Det är också kul att flera år senare se sajten i drift och veta att den används.

- För några år sedan jobbade jag med ett annat spännande projekt. Det rörde Sveriges största biltillverkare och deras första e-handelsatsning. Det var många personer inblandade från flera länder. Ögonblicket då sajten gick live var vi på helspänn eftersom mycket stod på spel, men det funkade bra och beställningar trillade in. På två dagar sålde de 1927 bilar.

Vi har även hört att du har en konstnärlig ådra?

- Ja, det kan man nog säga. I mitten av 2000-talet tog jag en paus från IT-världen. Istället gick jag på konstskola i 3 år med måleri och skulptur som inriktning. Då träffade jag min framtida konstnärskollega Love Hultén. Vid sidan av mitt nuvarande jobb gör vi konstprojekt ihop. Love bygger häftiga steampunk-influerade maskiner. Och jag har skrivit mjukvaran till ett par av hans projekt, bland annat en fraktalmaskin. Dessa projekt skiljer sig en del från mina vanliga jobb eftersom vi inte behöver bry oss om någon slutkund eller att tjäna pengar. Det är kul att bygga något på ren inspiration. Speciellt tillsammans med någon som är så duktig på hantverk och det estetiska. Vi kompletterar varandra bra.

Du undervisar ju mestadels inom C#.NET. Men vad är det för något?

- C# är generellt programspråk som är objektorienterat och strikt (hårt typat). Det är bra för att bygga stabila system. Det är lätt att testa och minimerar därför risken för buggar. C# och .NET används exempelvis hos banker, affärssystem, webappar men kan även användas för att göra spel. Fastän jag kodat i många år finns det alltid något nytt att upptäcka. Det dyker upp nya sätt att angripa problem på och nya design patterns så du blir aldrig fullärd. C# och .NET utvecklar sig också hela tiden. Det är spännande tycker jag.

Varför trivs du att vara lärare på Academy?

- Deltagarna har ofta olika bakgrund. Det är en blandning av tjejer och killar med erfarenheter från olika branscher. Det gör dynamiken intressant i gruppen. Något jag gillar extra mycket är att se personer upptäcka en dold talang. Jag har haft flera deltagare som upptäckt programmering sent i livet och som har en riktig fallenhet för det. De lär sig snabbt och blir förvånade över hur fort det går. Det är även häftigt att se deltagarna accelerera. Vissa har programmerat sedan tidigare och att se deras utveckling skjuta i höjden är alltid väldigt givande. Vissa deltagare har ingen tidigare kunskap från programmering innan Academy och ibland får de kämpa extra hårt. Det är roligt att se kämparglöden och hur duktiga de är när de tar examen. Deltagarna utbildar mig också. De är ofta lösningsorienterade och påminner mig om vad som är viktigt. De styr indirekt utbildningen framåt så att den blir ännu bättre.

Nyfiken att höra ännu mer från våra lärare? Hör mer från våra lärare Jessica och Håkan. Om du själv känner dig nyfiken på att vara lärare på Academy, skicka oss ett mail på info@academy.se.

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-27
Inställda utbildningar

Vi behöver dessvärre meddela att våra sommarprogram i Java och C#.NET har blivit inställda. Detta är en effekt av den rådande situationen med Covid-19 och hur det utvecklat sig och påverkat det svenska samhället.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-03-18
Onlineutbildning i Coronatider

Sedan utbrottet av Coronaviruset har AW Academy följt utvecklingen noggrant via Folkhälsomyndigheten, WHO och svenska regeringen. Med den senaste rekommendationen från regeringen att all vuxenutbildning bör ske på distans har vi nu övergått till onlineutbildning med samma fokus på kvalitet och effektivitet som tidigare.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2020-02-07
Academy i Zambia

Två av våra medarbetare, Mattias och Frida, var i november i Zambia på en CSR-resa för att besöka byar där Academic Work bygger skolor för att möjliggöra för fler barn att få en utbildning. Här berättar Mattias om sina intryck.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-12-19
Leontina bytte till en karriär inom automation med Academys 12 veckors utbildning

Efter att ha jobbat inom juridik och fastighetsbranschen i drygt 10 år ville Leontina prova på något helt nytt. Hon valde därför utbilda sig till Automationsingenjör på Academy. Hör henne berätta om varför hon sökte sig till automationsbranschen och hur det var att gå denna intensiva utbildning.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-11-27
Så blev Miriam Software Engineer och Team Lead

Tidigare i år gick Miriam en intensivutbildning i Java på Academy. Idag jobbar hon som Software Engineer på Swedbank. Det var under Miriams tid på en startup som hon fick upp ögonen för programmering och ville lära sig ännu mer. Hör mer om hennes resa här.

Läs mer