Felix hittade hem till programmeringen

Longboardåkaren Felix Alm gick från pipetter i labbet till IT-branschen på 12 veckor via Javaprogrammet 2017. Idag jobbar han som systemutvecklare.

Hej Felix, berätta – vem är du?
Jag har nog sicksackat mer än dom flesta. Jag började studera till elektriker på gymnasiet och traskade vidare till teknisk biologi på universitet innan jag till slut hittade hem till programmering och systemutveckling. Nu jobbar jag på Telness, en startup inom telekom och kan nog inte trivas mer än vad jag gör just nu. Utöver att knappa kod har jag nyligen upptäckt longboarding som jag ser fram emot att riva igång så fort gruset sopas bort.

Hur har Covid-19 påverkat dig?
Situationen är minst sagt orolig, men jag har haft turen att inte påverkas mer än att vi alla jobbar hemifrån istället för från kontoret. Vi spenderar dagarna i digitala mötesrum där vi varje morgon inleder med att sätta "mikromål" för dagen. Är det något som behöver diskuteras skriker vi till och förhoppningsvis svarar någon på andra sidan. Jag skattar mig väldigt lycklig som landat hos en såpass digital arbetsplats som Telness i dessa tider.

Varför sökte du till AW Academy?
För mig var AW Academy ett helt overkligt verktyg för att ta mig in i utvecklingsbranschen. Jag hade sicksackat en massa på universitetet innan jag blev antagen till AW Academy och kan inte se hur jag skulle hamnat där jag är nu givet tidsspannet 12 veckor. 

Jag kan lugnt säga att det var en av de mest effektiva perioderna i mitt liv.

Varför valde du att byta till en karriär inom IT?
Jag har alltid gillat teknik men upptäckte inte programmering och systemutveckling förrän mitt andra år på universitetet, en utbildning inom kemisk biologi. Det var en kurs i ADA som fick mig att inse att pipettering och labbarbete inte var mitt kall i livet. Jag kunde sitta och knappa i 12 timmar och det kändes som 3, det var en helt otrolig känsla att till slut ha hittat rätt.

Vad programmerar du på fritiden?
Ett hemsidebygge i ClojureScript står på schemat. Jag är också sugen på att skriva en WebSocket-server från grunden och implementera någon sorts realtidsapplikation med hjälp utav den. Utöver det har jag och två vänner en webapp vi slipar på tillsammans, utav alla saker är detta det absolut roligaste.

Vad skulle du säga är den största myten om programmering?
Att det är svårt. Kan du möblera ditt rum kan du lära dig programmera. Allt det handlar om är att ta en sak från en plats till en annan. I ditt rum handlar det om möbler, i programmering handlar det om data.

Nyfiken på att veta mer eller har du en fråga till Felix? Hör av dig till oss via info@awacademy.se  

Ny karriär

Drömmer du också om en karriär som utvecklare?