Lokföraren som såg en annons på pendeltåget och byter spår via AW Academy

Ludwig Havasi går just nu Javaprogrammet på Campus i Kista, Stockholm. Den här konsulten har tidigare jobbat som lokförare och spenderat många timmar på spåret. Det var det starka IT-intresset i samband med annonserna på pendeltågen om ett 12 veckorsprogram som gjorde att han tillslut bestämde sig för att söka till AW Academy.

Ludwig, berätta om din bakgrund!
Ludwig Havasi heter jag, är 28 år och bor i Uppsala, jag kommer jobba som konsult för Academic Work i Uppsala. Just nu går jag Javaprogrammet och har tidigare jobbat inom järnvägen, främst som lokförare men även det sista året som driftledare.

Vad gör du när du inte programmerar?
Jag lär mig som absolut bäst när saker får ligga och "gro", så jag programmerar inte särskilt mycket utanför AW Academy. Jag brukar oftast komma tillbaka dagen efter med lite färska idéer som dykt upp under kvällen/helgen. Vad jag istället gör när jag inte programmerar är att spendera ganska mycket tid hemma med min sambo och mina två fantastiska katter, Knäck och Kola. Jag spelar också en hel del datorspel, tycker om att fotografera och med mysiga katter i hemmet till trots, beger jag mig gärna ut i naturen och njuter av frisk luft i samband med fotovänliga vyer. Kör även så mycket motorcykel jag kan och räds inte kylan. Under vinterhalvåret brukar det vara en dag eller två då vädret tillåter en liten tur. Min bästa partyunderhållning är min förmåga att härma olika ljud, dialekter och röster.

Hur kommer det sig att du ville byta karriär?
I slutändan så trivdes jag inte på jobbet som driftledare och tyvärr fanns det inte möjlighet för mig att gå tillbaka som lokförare. Jag har alltid haft ett intresse inom IT och tänkt att förr eller senare så kommer jag vilja jobba med det. Det uppstod en situation där jag kände att ”jag behöver göra någonting nu” då jag inte trivdes på arbetsplatsen. Av en händelse så var jag inne på blocket jobb och kollade på Academic Works annons och hade tidigare sett AW Academys reklamer som uppmanade om ett karriärsskifte på 12 veckor när jag spenderade ganska mycket tid på pendeltåg och tänkte tillslut ”nu är det dags att söka”. Det gjorde jag och kom in!

Varför programmering?
Jag valde programmering då teknikintresset alltid funnits där och det känns som att programmering är framtiden. Jag hade funderat på ifall jag kan jobba som säljare på Inet eller Webhallen och tänkt ”jag kan ta teknikintresset och göra ett ganska basic jobb”, men när den här möjligheten dök upp så var det helt klart intressant att hoppa på det! Att lära sig programmera innebär ju att man är med i utvecklingen och skapar det som personalen på Inet och Webhallen sen kommer sälja! Nu tror jag inte att jag kommer sitta och utveckla jättehäftiga produkter det första jag gör här men det är den tanken som attraherade mig till det här konceptet. Att lära sig prata med datorer, det är häftigare! Hittills tycker jag att det är väldigt kul att lära sig att programmera. Det är lite svårt att föreställa sig hur man kommer applicera det här på arbetsplatsen just för att det är så brett men det är också någonting som lockar! Det känns som att man kan göra vad som helst inom IT, alla behöver ju IT-kompetens! Om man kan programmering så kan man jobba inom olika områden inom IT-branschen.

Vad har du för tips till andra som också vill byta karriär?
Att det går att byta karriär snabbt och effektivt, det var så jag tänkte iallafall! Det här sättet att byta karriär på är ju ganska schysst! Att jag får chansen att komma in i en bransch utan tidigare erfarenhet men ändå ges den möjligheten. Man hoppar ju rakt in i karriärmöjligheter, man behöver inte börja ”nere på golvet”. Det här är ett bra sätt att komma in i en ny bransch utan att behöva börja om. Hade man gått den längre vägen där man haft ett jobb i 10 år och efter det velat starta en ny karriär genom att börja studera och behövt stöd från CSN i 3 år, hade man också behövt jobba sig upp någonstans. AW Academy är ju lite av en genväg och en modernare väg! Det här kan jämföras med en lärlingsutbildning, man får grunderna som behövs, sen är det bara ut och jobba och därefter fortsätter man att utvecklas!

Vad har varit bra med AW Academy?
Det ser ut som att utbildningen kommer begränsas till att vi kommer få lära oss vad som krävs för att utföra kommande uppdrag. Går man en universitetsutbildning eller motsvarande inom datavetenskap så får man kanske en djupare kunskap, men det är inte nödvändigtvis kunskap som behövs. Genom AW Academy får man lite mer spetskunskap där vi lär oss att programmera i Java och får även fler kodtimmar än vad man får ifall man går en 3 årig universitetsutbildning. Vi får uppgifter och sedan sitter vi och kodar, därmed blir vi blir väldigt duktiga på en sak väldigt fort! All kunskap man får känns relevant och som det som kommer behövas i vår framtida karriär!

Har du också funderat på att byta karriär till IT branschen? Gör som Ludwig och skicka in din ansökan! Det krävs inga förkunskaper för att du ska lyckas. Har du intresset, motivationen och drivet så är du välkommen att starta urvalsprocessen.

Ny karriär

Är du redo för ett karriärbyte?

Här hittar du mer information om våra utbildningar och vilka vi rekryterar till just nu.