logo

Så blev Miriam Software Engineer och Team Lead

Det var under Miriams tid på en startup som hon fick upp ögonen för programmering och ville lära sig ännu mer. Miriam tog steget och genomförde en intensivutbildning i Java på AW Academy. Idag jobbar hon som Software Engineer på Swedbank.

Miriam, hur skulle du beskriva dig själv?
Jag är 23 år, uppväxt i Stockholm och jobbar som Software Engineer inom området IT-Security. På fritiden ägnar jag mig mest åt sociala event, umgås med nära och kära, men mest av allt - film och serier. Har dock en hel del intressen som alla ger utrymme för kreativitet, bland annat skapande av musik, poesi, webutveckling, matteproblemslösning, listan är lång!

‍Berätta om din bakgrund?!
Jag har en kandidatexamen i företagsekonomi från Stockholms Universitet och har jobbat som rådgivare på en av Sveriges storbanker. År 2018 fick jag även möjlighet att vara involverad i en startup, ett e-commerce företag som en närstående grundade. Detta var väldigt spännande.

Som ofta med en startup, var resurserna knappa och allting skulle göras från grunden, inklusive hemsidan. Vi använde oss av en plattform som hade färdiga mallar för företagshemsidor där man kunde ändra och designa sin hemsida med att klicka omkring i ett användarmiljövänligt webgränssnitt, men valmöjligheterna av färg, struktur, design osv. var väldigt begränsade utan att kodbasen för hemsidan, i HTML och CSS, ändrades. För att kunna göra önskade ändringar började jag då med självinlärning av kodning genom Google, Youtube och att testa mig fram.

Under denna tid växte mitt intresse för IT och jag började utforska vägar in i branschen. Här kändes Academy som ett naturligt val för mig. Jag hade sedan tidigare jobbat som konsult via Academic Work och eftersom jag hade bra erfarenheter därifrån kändes det tryggt att stanna inom samma koncern. Dessutom tyckte jag att Academys koncept av Accelerated learning lät nytt, utmanande och progressivt och något jag ville ta del av.

Vad var det med just IT som lockade dig?
Jag upplevde det som att möjligheterna var oändliga inom IT, så länge ambitionen och passionen finns där. Det finns så många inlärningskanaler och resurser online om programmering att man kan lära sig så mycket på egen hand för att utveckla sina kunskaper och avancera i sin karriär i den höga takt jag föredrar.

Hur var det att gå AW Academys intensivutbildning?
Utbildningen var effektiv, lärorik i ett högt tempo, utmanande och inte minst belönande. Det var vissa veckor av utbildningen där det kändes som att man kodat hela livet, sen var det några veckor när det kändes hopplöst, men man lärde sig snabbt att det är exakt så det är för alla programmerare oavsett hur erfarna de är.

Utbildningen jag gick innehöll främst programmering inom JAVA, men utöver det dedikerade vi även tid till att lära oss använda och programmera i bland annat HTML, CSS, Angular, Javascript, SQL med mera. Dagarna bestod av allt från grupprojekt, individuellt arbete och övning, lärarpresentationer och stimulerande diskussioner.

Det gjordes ett individuellt test regelbundet vars syfte var att ge en indikation på vilka områden man eventuellt skulle behöva spendera mer tid åt och kunna hjälpa varandra med. Det var en rolig och unik upplevelse att få göra en sådan händelserik resa tillsammans med en härlig grupp av så olika individer både från mitt egna och andra program. Jag såg även att lärarna hade enormt tålamod och anpassade sig pedagogiskt efter studenterna, vilket visade sig ge resultat då vi alla lärde oss otroligt mycket på så kort tid.

Vad gör du i din roll idag?
I dagsläget är jag Software Engineer och agerar Team Lead inom området IT-Security på Swedbank. De flesta dagar, har jag ett möte med mitt team, ett så kallat ”daily stand-up”, där jag delegerar nya projekt och alla får dela om de behöver diskutera något de fastnat i. Därefter kan jag bland annat spendera lite tid att försöka hitta lösningar på några tekniska problem som någon kollega i banken behöver hjälp med som rör mitt område eller exempelvis planera mitt teams aktiviteter och insatser utefter alla pågående och kommande projekt.

Ofta har jag möten med andra development teams inom andra områden där jag deltar i tekniska diskussioner för att designa och hitta lämpliga lösningar för olika systemintegrationer så att de uppfyller en viss säkerhetsstandard. Min roll innebär mycket tydning av kod och scripts för att hitta orsaker och lösningar för olika problem i dataflöden. För tillfället driver jag även ett automationsprojekt som innefattar en del Javaprogrammering.

Mina arbetsdagar ser väldigt annorlunda ut men de består generellt av mycket kommunikation och teknisk problemlösning.

Varför tycker du andra ska söka till AW Academys program i Java?
Programmet var absolut en värd investering av min tid och jag lärde mig en så värdefull grund, på kort tid, som jag kunnat bygga vidare på. Har man ett intresse för branschen, hög ambition och gärna vill komma igång med att arbeta inom IT så är programmet som skräddarsytt för en.

‍Tycker du Miriams resa låter inspirerande? Du kan också byta karriär - gå en av våra utbildningar, inga förkunskaper krävs. ‍

Byt karriär

Vill du göra samma resa som Miriam?